logo
RNTV Live

Cabinetele de planificare familială se bazează pe banii de la UE

planificare-familiala
Constantin Corina

În prezent funcționează mai puțin de jumătate din numărul cabinetelor de planificare familială create în anii ‘90 tocmai pentru a preveni riscurile de cancer de col uterin sau alte probleme cu care se confruntă mamele îmrepună cu copii lor.

Amânat deja de două ori de Ministerul Sănătății din lipsă de aplicanți, noul termen până la care cabinetele de planificare familială puteau depune cereri pentru finanțare prin PNRR a fost marți, 16 mai. La mai bine de jumătate de an de când Ministerul Sănătății a lansat apelul de finanțare, au aplicat 77 dintre cele 120 de cabinete pentru care a fost gândit proiectul. Primele două au depus cerere de finanțare în luna octombrie anul trecut, când au demarat înscrierile, apoi nu a mai existat niciun aplicant până la sfârșitul lunii februarie, conform Libertatea.

Pe ce se bazează proiectul?

Proiectul urmărește dotarea cu aparatură necesară și renovarea cabinetelor de planificare familială și campanii de educație pentru sănătate, în special sănătatea reproducerii, cu prioritate în zonele vulnerabile. Comisia Europeană oferă 10 milioane de euro, adică aproape 50 de milioane de lei.

Conform platformei pentru depunerea dosarelor, până în 16 mai, au aplicat pentru finanțare prin PNRR 78 de instituții.  Printre aplicanți sunt spitale de urgență, municipale și județene, însă se găsesc și câteva primării și consilii județene, care au depus proiecte pentru unitățile medicale pe care le au în subordine.

Aceste cabinete ar trebui să ofere servicii gratuite precum:

  • recoltări pentru teste Papanicolau;
  • contracepție gratuită;
  • testări pentru infecții cu transmitere sexuală (ITS);
  • monitorizare de sarcini și chiar educație sexuală/reproductivă; 

    Ministerului Sănătății anunță că programul național de planificare familială are drept obiectiv „reducerea ratei avorturilor și a complicațiilor acestora prin creșterea accesului la servicii de planificare familială și a utilizării metodelor moderne de contracepție, mai ales la nivelul asistenței medicale primare”.

Sursă: libertatea.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor