logo
RNTV Live

Bursă în SUA pentru o elevă ploieşteancă

eleva sua 1
Raluca Eparu

Visele pot deveni realitate!

O elevă din Prahova va studia vreme de un an în Statele Unite ale Americii, după ce a câştigat o bursă şcolară. Maria Onciu are 16 ani şi a terminat clasa a IX-a la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Ploieşti. Ea este singura din tot judeţul care va beneficia de această bursă şi se numără printre cei 25 de tineri din ţară care vor studia anul şcolar viitor într-un liceu din SUA. Ca să ajungă acolo, fata a dat mai multe examene în limba engleză şi le-a trecut.

eleva sua 3 eleva sua 4

Programul de schimb academic Flex este sponsorizat de guvernul Statelor Unite şi are drept scop promovarea respectului pentru diversitatea culturală. „Am aflat de la doamna dirigintă de acest program şi am aplicat chiar în ultima zi. Prima etapă a constat în a scrie trei eseuri în limba engleză. Am aflat că m-am calificat în semifinală. Am mers la bucureşti unde am avut de parcurs alte două etape-la prima am scris trei eseuri şiun test în limba engleză, iar la a doua am susţinut un interviu individual şi unul de grup. Faptul că ştiu limba engleză a fost şansa mea. Să ajung în Statele unite este un vis. Un vis despre care crezi că nu se a adeveri niciodată. Mi-am dorit mereu să studiez în stil american-acele materii pe care vrei să le studiezi tu, nu care îţi sunt impuse. Nu am simţit că mă pot încadra într-un profil, real sau uman, ori acest sistem, diferit de al nostru, cred că-mi va oferi posibilitatea de a mă descoperi pe mine. În plus, o să mă simt ca un mic ambasador al ţării mele, despre care o să le povestesc americanilor”, ne-a spus Maria. Fata nu are emoţii în legătura cu plecarea, mai mult părinţii îşi fac astfel de griji.  De fapt, ei nici nu credeau că Maria va ajunge aşa de departe, pentru că a avut 1500 de contracandidaţi.

eleva sua 2 eleva sua

Acum nu pot decât să accepte că acesta este drumul fetei, aşa că o susţin pe deplin. Maria va studia într-un liceu din Colorado, alături de alţi patru elevi români. După un an se va întoarce, cel mai probabil cu o altă viziune asupra vieţii. Astfel de experienţe sunt bine venite pentru elevi, pentru că le lărgesc orizonturile. Pe toata perioada şederii sale în SUA, Maria va fi găzduită gratuit de o familie de americani, dar va primi şi din partea guvernului SUA, 125 de dolari lunar pentru a se întreţine. Programul este prima dată implementat în România şi se adresează elevilor între 15 şi 17 ani.

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor