logo
RNTV Live

Bucov deține o manăstire de călugări de peste 600 de ani. Are formă de navă/ FOTO

Manastirea Chitorani
Mihai Constantinescu

Bucov deține o manăstire de călugări de peste 600 de ani. Are formă de navă

Cei care vor să-si găsească liniștea, să se reconecteze cu Divinitatea, trebuie să meargă în comuna Bucov. Aici, mai exact în satul Chițorani, vor gasi o manăstire de călugări care exista de peste 600 de ani.

A fost înălțată sub hramul “Sfantul Mare Ierarh Nicolae” și datează de la sfarșitul secolului al XIV-lea.  Dicţionarul geografic al judeţului Prahova publicat la 1879 menţionează că „schitul din Valea Orlei s-a zidit în anul 1396 de coana Tinca Mărăcineanca, să le fie lăcaş de rugăciune locuitorilor acestor bogate locuri”. Era din lemn, acoperit cu şindrilă.

In timp a suferit unele modificări, ultimele. Ultimele restaurări au avut loc în 2007.

Biserica are formă de navă

Biserica are forma de navă, cu altar poligonal, naos, pronaos şi pridvor deschis sprijinit pe opt stâlpi fasonaţi, legaţi între ei printr-un zid de un metru înălţime. Deasupra naosului se ridică o turlă înaltă, hexagonală, luminată de patru ferestre. Din  pridvor în pronaos accesul se face printr-o uşă din lemn prevăzută cu un ornament din funie împletită ce închide o cruce. Cele patru panouri ale uşii au fiecare patru cruci ale căror baze au ca ornament un cerc în care sunt înscrise rozete, potrivit arhiepiscopiabucurestilor.ro.

Valoarea acestei construcţii din lemn este dată şi de acea ingenioasă şi originală îmbinare a grinzilor în formă de coadă de rândunică, aşa cum o întâlnim şi la bisericile din Maramureş.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor