British Museum din Londra a anunțat că va expune o selecție de obiecte recuperate după ce sute de artefacte au fost furate din colecțiile sale, eveniment care a șocat în vara anului trecut!
Expoziția „Redescoperind Bijuteriile” a fost anunțată joi și va fi deschisă în perioada 15 februarie – 15 iunie. Aceasta va prezenta o selecție de 10 piese remarcabile, selectate dintre sutele descoperite în timpul extinsei operațiuni de căutare, lansate în urma anunțului din luna august. La acea dată, se dezvăluise că aproximativ 2.000 de obiecte, inclusiv bijuterii din aur, pietre semiprețioase și sticlărie datând din secolul al XV-lea î.Hr. până în secolul al XIX-lea d.Hr., au dispărut sau au fost deteriorate din colecțiile British Museum.
Această situație a condus la demisia directorului British Museum, care a imputat responsabilitatea unuia dintre foștii săi angajați. Președintele muzeului, George Osborne, a salutat expoziția ca reflectând o „schimbare culturală în curs de desfășurare la British Museum, care se deschide și își asumă propria istorie”, în ciuda impactului negativ asupra reputației instituției.
Printre obiectele furate expuse se regăsesc pietre prețioase romane din sticlă, datând de la sfârșitul secolului I î.Hr. până la începutul secolului I d.Hr., o gravură reprezentând un bust al Minervei din profil și un medalion cu un bust al lui Cupidon. Expoziția va fi completată de sute de alte piese care nu au fost afectate de furt.
Muzeul a evidențiat că acest incident a generat un „interes reînnoit” pentru bijuterii și pietre prețioase, prezentând aceste „capodopere incredibil de mici, dar extrem de dorite” ca o „fereastră către lumea mediteraneană”, utilizate în scopuri estetice sau, uneori, oficiale.
Directorul interimar al muzeului, Mark Jones, intervievat de The Times, a declarat că furtul a fost posibil deoarece multe dintre obiectele furate erau necunoscute cercetătorilor, nu erau înregistrate corespunzător și nu se regăseau în bazele de date ale muzeului. Într-un efort de a preveni furturi similare în viitor, muzeul a lansat o amplă operațiune de catalogare, iar Mark Jones și-a propus să creeze o bază de date digitală care să cuprindă toate cele opt milioane de obiecte din colecția British Museum în următorii cinci ani.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews