logo
RNTV Live

Biserica Sfânta Vineri din Ploieşti, una dintre cele mai valoroase din ţară. Povestea ei a început în urmă cu 217 ani

sursă foto Iubesc Prahova
Mihai Constantinescu

Biserica Sfânta Vineri din Ploieşti, una dintre cele mai valoroase din ţară. Povestea ei a început în urmă cu 217 ani

Biserica “Sfânta Vineri” din Ploiești, se află pe strada Neagoe Basarab. Este unul dintre lăcașurile ortodoxe de închinare de tradiție din acest oraș. La fiecare sărbătoare importantă şi numai, lăcaşul de cult devine arhiplin. Puţin ţtiu însă că este una dintre cele mai valoroase biserici din ţară şi că povestea ai a început în urmă cu 217 ani.

Potrivit Iubesc Prahova,actuala biserică Sfânta Vineri înlocuieşte alte două biserici existente în cursul vremii, de la care nu au rămas urme.

Primul lăcaş a fost construit în 1802, era o biserică mică, din zid până la ferestre iar în sus din lemn.

A doua biserică a fost ridicată în 1828, ctitori fiind negustorii braşoveni din Ploieşti, motiv pentru care era numită şi “Biserica Braşovenilor”. Dar nici această construcţie nu a rezistat mult deteriorandu-se din cauza materialelor şi a soluţiilor constructive, astfel ca în anul 1874, s-au impus măsuri urgente de reparaţii, dar pe baza documentelor existente, întreg procesul a condus la soluţia radicală de a construi o nouă biserică, mai notează Iubesc Prahova.

Până în 1874, biserica s-a numit “Sfânta Cuvioasa Paraschiva”, dar prin traducerea cuvântului “paraschevi” din limba greacă, a fost consacrată denumirea de “Sfânta Vineri”.

Construcţia monumentalei biserici a durat cinci ani, între 1875-1880. A fost ridicată în stilul gotic, iar la 1877 a suferit o modificare, turlele fiind făcute în stilul rusesc, în formă de ceapă.

Este concepută pe lățime, lucru care se vede mai ales la fațada vastă, lucrată pe mai multe planuri, unul dintre acestea, poligonal, apărând ca un pseudofronton și având în mijloc o mare rozetă.

Această fațadă, bogată ornamentație exterioară, corpurile paralelipipedice care servesc drept postament turnurilor aduc o contribuție barocă stilului neoclasic al lucrării, în timp ce turlele aparțin stilului tradițional românesc, potrivit sursei citate.

Pictura murală în ulei, aplicată în 1880, adevărată operă de artă, a marelui artist plastic Gheorghe Tătărescu plasează biserica Sfânta Vineri printre cele mai valoroase din ţara. Marele pictor a realizat aici una dintre cele mai bune lucrări ale sale.

sursa Iubesc Prahova

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor