Stafidele sunt unele din cele mai folosite fructe, în special adăugate în prăjituri însă beneficiile acestora sunt mai numeroase decât ne asteptam.
Stafidele își au originea în Orientul Mijlociu cu timpul ajungând în Europa, unde erau deosebit de populare printre greci și romani.
Din punct de vedere istoric, stafidele au fost folosite ca monedă de schimb, ca premii la anumite evenimente sportive și pentru a trata boli precum toxiinfecțiile alimentare.
În ziua de azi, stafidele sunt disponibile în majoritatea supermarketurilor și se găsesc în culori diferite, în funcție de procesul de uscare utilizat. Stafidele galben-aurie sunt de obicei adăugate la produsele de patiserie, în timp ce soiurile roșii și maro sunt populare pentru gustare.
producerea stafidelor
Metoda de uscare prin aer cald implică uscarea strugurilor într-o încăpere specială sau într-un uscător cu aer cald. Strugurii sunt așezați pe tăvi sau plase și sunt expuși la aer cald într-o temperatură de 40-50 grade Celsius. Acest proces poate dura între 12-24 de ore, în funcție de vreme și de umiditatea aerului.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de stafide :
- Grăsimi saturate 0,2 g
- Grasimi totale 0,5 g
- Colesterol 0 mg
- Sodiu 12 mg
- Potasiu 746 mg
- Carbohidrați totale 80 g
- Fibre alimentare 4g
- Zaharuri 59g
Cercetările arată că stafidele vă pot reduce riscul de boli de inimă prin reducerea tensiunii arteriale și a zahărului din sânge. Fibrele din stafide acționează pentru a reduce colesterolul LDL (rău), ceea ce reduce tensiunea asupra inimii.
Stafidele au niveluri mai mari de antioxidanți în comparatie cu alte fructe uscate iar procesul de uscare păstrează și acești antioxidanți.
Antioxidanții previn deteriorarea celulelor cauzate de factori naturali precum îmbătrânirea și stilul de viață nesănătos. Unii dintre antioxidanții mai puternici din stafide sunt numiți fitonutrienți. S-a demonstrat că acești compuși pe bază de plante reduc riscul afecțiunilor cronice precum diabetul, osteoporoza și cancerul. Acești antioxidanți ajută si la menținerea nivelurilor sănătoase ale pH-ului oral.
- În medie, o porție moderată de stafide reprezintă aproximativ 40 de grame.
Cele mai des întâlnite tipuri de stafide:
- stafidele Sultana – sunt obtinute din soiul Sultanina alba (Thompson Seedless). Acesti struguri fara samburi au culoarea glaben-auriu si sunt uscati natural la soare, proces prin care isi schimba culoarea in brun. Uneori, inainte de uscare, strugurii sunt tratati intr-o solutie pe baza de ulei care accelereaza procesul de uscare. Astfel, stafidele Sultana capata o culoare mai deschisa.
- stafidele aurii – obtinute tot din strugurii Sultanina alba, insa prin uscarea mecanica, fiind tratate adesea cu dioxid de sulf. Acest lucru le permite strugurilor sa isi pastreze culoarea, iar dupa uscarea rapida si controlata, stafidele capata un gust mai dulce.
- stafidele Corint – sunt obtinute din soiurile de struguri fara samburi Corinth negru. Stafidele Corint sunt mai mici, au culoarea negru-violet, o aroma puternica si un gust dulce-acrisor.
Sursa: libertatea.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.