Guvernatorul băncii centrale franceze afirmă că ciclul record de majorări de dobânzi implementat de Banca Centrală Europeană (BCE) va contribui la atingerea obiectivului de inflație de 2% până în 2025. Potrivit oficialului BCE, zona euro se apropie rapid de cel mai înalt nivel al dobânzilor, care va reprezenta mai degrabă un platou ridicat decât un vârf, unde dobânzile vor trebui menținute pentru o perioadă suficient de lungă pentru a transmite pe deplin efectele politicii monetare.

Aceste comentarii vin înaintea unei decizii programate pe 27 iulie, care, cu siguranță, va include o majorare de un sfert de punct. Strategii discută dacă să majoreze din nou costurile de finanțare în septembrie. Yannis Stournaras, șeful băncii centrale a Greciei, nu exclude o nouă majorare a dobânzilor în septembrie, dar adaugă că orice majorare ulterioară ar fi surprinzătoare. Stournaras adaugă că, având în vedere situația economică actuală din Europa, nu ar anticipa noi majorări de dobânzi în afara lunii septembrie.

În Europa de Est, Banca Centrală a Poloniei a decis oficial să încheie ciclul de înăsprire a politicii monetare, deschizându-se posibilitatea unor reduceri de dobânzi în septembrie, dacă condițiile necesare vor fi îndeplinite, a declarat recent guvernatorul Adam Glapinski, conform The First News. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă la o zi după ce banca a decis să mențină dobânzile neschimbate după 11 majorări consecutive menite să reducă inflația. Dobânda de referință în Polonia este de 6,75%.

În iunie, Ungaria a redus dobânda de referință pentru a doua lună consecutivă, întrucât banca centrală a țării încearcă să minimizeze impactul costurilor de finanțare ridicate din UE asupra economiei care se confruntă cu o recesiune. Banca a redus dobânda cu un punct procentual, ajungând la 16%.

În Statele Unite, președintele Fed Chicago, Austan Goolsbee, este de acord cu colegii săi de la Rezerva Federală (Fed) că dobânzile ar trebui să crească de aproximativ două ori în acest an pentru a diminua inflația încă prea ridicată. Goolsbee afirmă că aceasta este abordarea corectă pentru a atinge inflația de 2% fără a provoca o recesiune.

În Marea Britanie, dobânzile devin o obsesie națională. În timp ce așteptările privind dobânzile au atins cel mai înalt nivel din 1998, guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a explicat într-o emisiune de televiziune inflația și impactul asupra copiilor. Ziarele din Londra au acordat o atenție deosebită avertismentelor privind dobânzile pe prima pagină, în contextul în care criza costurilor de trai se desfășoară de mai multe luni.

Sursă: Mediafax

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *