Banca Națională a României (BNR) a anunțat că în debutul trimestrului III 2023, rata anuală a inflației va ajunge la nivelul unei cifre, apropiindu-se de intervalul țintei stabilite pentru finele perioadei de proiecție. În cadrul ședinței recente, Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației din august 2023, care conține cele mai recente date și informații disponibile. Prognoza revizuită confirmă faptul că rata anuală a inflației va continua să scadă în următorii doi ani, pe o traiectorie ușor mai ridicată decât cea previzionată anterior, în special pe segmentul de mijloc al perioadei de prognoză.

Potrivit BNR, această scădere continuă a inflației va fi stimulată în continuare de factori legați de ofertă, inclusiv efecte de bază dezinflaționiste și ajustări descrescătoare ale prețurilor unor mărfuri. Acești factori se vor combina cu influențele anticipate dinspre restrângerea mai lentă a cererii agregate excedentare, într-o manieră totuși mai puțin accelerată decât se prognoza inițial.

BNR subliniază că perspectiva inflației este marcată de incertitudini crescute, cu surse majore pe termen scurt în plafonarea temporară a adaosului comercial la produsele alimentare de bază și în măsurile fiscale planificate pentru creșterea veniturilor bugetare.

Cu toate acestea, riscuri și incertitudini semnificative continuă să apară din evoluțiile politicii fiscale și de venituri, având în vedere execuția bugetară din primele șase luni ale anului și majorările recente ale salariilor în sectorul public. De asemenea, un pachet de măsuri fiscal-bugetare în curs de dezvoltare prezintă incertitudini asupra configurației finale.

Pe lângă acestea, incertitudini majore persistă în ceea ce privește perspectiva activității economice și impactul acestuia asupra inflației pe termen mediu, inclusiv tensiunile geopolitice din Ucraina și absorbția fondurilor europene, care sunt esențiale pentru reformele structurale și echilibrarea impactului contracționist al șocurilor pe partea ofertei.

În contextul actual, Banca Națională monitorizează atent deciziile politicii monetare ale băncilor centrale majore și rămâne hotărâtă să utilizeze instrumentele necesare pentru a atinge obiectivul de stabilitate a prețurilor pe termen mediu. Deciziile recente ale Consiliului de administrație al BNR reflectă angajamentul față de acest obiectiv și importanța mixului echilibrat de politici macroeconomice și reforme structurale pentru susținerea creșterii economice și stabilității.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *