logo
RNTV Live

Avertizare pentru masivul Făgăraș! Risc de avalanșă

Salvamontiştii avertizează! Risc major de avalanșă pe văile din Bucegi
Erika Stoica

Buletinul nivologic al ANM indică un risc de gradul 3 din 5 în zona montană înaltă, însemnând golurile alpine și altitudinile de peste 1800 de metri. Stratul de zăpadă proaspăt nins depășește 60 de centimetri, iar in perioada minivacanței de 1 Decembrie vor fi fluctuații majore ale temperaturilor, trecând de la -18C până la +12, ceea ce înseamnă un gradient de 30 de grade. Acest lucru duce la fragilizarea stratului, astfel că acolo unde sunt plăci de vânt sau acumulări masive, acestea se pot dinamiza. Vântul va avea intensificări de 50-70 kmh ceea ce va însemna transport de zăpadă suplimentar.

Risc de avalanșă

Toate traseele turistice din zona montană a Argeșului sunt și rămân închise, iar în această perioadă nici măcar abordarea în stil alpin nu este de recomandat, dat fiind riscul de dinamizare a stratului de zăpadă. Potecile și semnele de marcaj nu mai sunt vizibile, linia potecii este sub un strat gros de zăpadă, în plus încercarea de urma o linie imaginară a potecii de vară putând duce la accidente grave din cauza ruperii echilibrului din strat.

Turiștii sunt sfătuiți să rămână în zona cabanelor și să nu încerce excursii în golurile alpine sau spre vîrfuri, chiar dacă starea zăpezii în zonele joase arată încurajator. Zona înaltă poate prezenta porțiuni alternante de zăpadă viscolită cu plăci de vânt sau acumulări masive de peste 150 cm.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor