logo
RNTV Live

Avertisment de la ARACIP pentru părinţii care şi-au dat copiii la grădiniţe private

gradinita finlandeza 2
Mihai Constantinescu

Avertisment de la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în învăţământul Preuniversitar

Avertisment de la ARACIP pentru părinţii care şi-au dat copiii la grădiniţe private

Nu lăsaţi siguranţa celor mici la voia întâmplării. Este sfatul reprezentanţilor de la ARACIP( Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în învăţământul Preuniversitar) înainte de începerea noului an cşolar 2019-2020.

Lista grădiniţelor şi a şcolilor particulare autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate poate fi consultată de orice părinte, pe site-ul ARACIP, la sectiunea Registre.
Agenţia încurajează părinţii ca, dacă au întrebări sau nelămuriri, să ceara “direct la ARACIP informatii privind şcoala sau grădinita care va intereseaza”: prin fax (0213192096) sau prin email (aracip@edu.gov.ro), anunţă  portalinvatamant.ro

Mesajul ARACIP

Intrucat la ARACIP se inregistreaza continuu sesizari privind legalitatea derularii unor activitati educationale in regim privat, deseori denumite ”gradinita”, le recomandam parintilor, in vederea protejarii si promovarii interesului superior al copilului si asigurarii sigurantei si sanatatii acestuia, sa solicite furnizorilor de servicii toate autorizatiile si aprobarile prevazute de lege.
Acestea sunt, in principal, urmatoarele:
· Ordinul de Ministru – de autorizare de functionare provizorie sau de acreditare – pentru furnizorii de educatie definiti ca atare de lege – gradinite, scoli, licee si altele similare.
Autorizatie de securitate la incendiu (sau alt document emis de ISU, dupa data de 30 septembrie 2017, care atesta incadrarea spatiilor respective in exceptiile prevazute de lege) – pentru toti furnizorii de astfel de servicii.
· Autorizatie sanitara de functionare, in care este specificat tipul de activitate derulat (codul CAEN respectiv) – pentru toti furnizorii de astfel de servicii.
· Avizul Inspectoratului de Stat in constructii, avand la baza acordul vecinilor – in cazul derularii acestor servicii in spatii care au avut destinatie de locuinta, dar care si-au schimbat destinatia.
Pot desfasura activitati de invatamant preuniversitar si pot utiliza denumirile de liceu, scoala, gradinita sau altele similare numai unitatile de invatamant preuniversitar autorizate sa functioneze provizoriu ori acreditate. in conformitate cu prevederile legale, furnizorul de educatie are dreptul de a gestiona personal didactic si de a inscrie elevi numai dupa obtinerea autorizarii de functionare provizorie, ordinul ministrului emis in acest sens fiind actul de infiintare pentru unitatea respectiva de invatamant.
Pentru informare, cei interesati pot accesa si ghidul elaborat de ARACIP (actualizat), care  poate  fi  descarcat de pe site-ul ARACIP, https://beta.aracip.eu la Sectiunea “Ce trebuie sa stiu despre functionarea legala a unitatilor de invatamant”.
De asemenea, in situatia constatarii functionarii unor furnizori de servicii pentru copii care nu respecta prevederile legale, partile lezate pot sesiza organele competente ale statului.
Foto cu caracter ilustrativ
bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor