AVALANSE ÎN CARPAȚI: „Cele doua zile de primavara autentica urmate de o racire accentuata au transformat radical peisajul montan”

image-53
Dudau Andreea Valentina

Care sunt concluziile trase, pe munte, după mini-vacanța de Sfântul Andrei?

AVALANȘE CARPAȚI: „Cele doua zile de primavara autentica urmate de o racire accentuata au transformat radical peisajul montan. In prima faza, datorita temperaturilor extrem de ridicate: 5-6*C la peste 2300m altitudine in 1 -2 dec , stratul de zapada s-s diminuat semnificativ si pe arii extine intreg stratul de zapada s-a umezit.”

Duminică, 3 decembrie, temperatura a început să scadă și a coborat pana la -10*C la peste 2000m. În acest moment, din informații de la fața locului, zapada care a ramas este inghetata la suprafata si pe unele portiuni este dura.

AVALANȘE CARPAȚI: „Astfel turele de iarna pot fi facute doar utilizand echipamentul standard de iarna: bocanci cu talpa rigida/coltari/piolet/casca, pe unele sectoare cu panta mare este recomandat sa se utilizeze o coarda pentru asigurare. Datorita faptului ca alterneaza portiuni cu zapada tare cu zone unde stancile sunt descoperite in cazul unei alunecari se pot produce accidente cu consecinte serioase.”

ATENȚIE: „Chiar daca sub 1800m stratul de zapada este discontinu si aici zapada este inghetata. Observatiile au fost facute in muntii Fagaras, zona Balea Lac.”

info/foto: Adrian Valean/AVALANȘE CARPAȚI

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor