Autoritatea Vamală Română va efectua controale extinse pentru prevenirea traficului de jucării contrafăcute

jucarii-2
Tudor Teodora

În luna decembrie, lucrătorii Autorității Vamale Române vor efectua ample controale pe importurile de jucării, concentrându-se în special pe identificarea produselor susceptibile de contrafacere, într-o perioadă a anului în care traficul acestor mărfuri înregistrează o creștere semnificativă, conform unui comunicat de presă emis de instituție.

Potrivit Autorității Vamale Române, datele din anii precedenți indică faptul că la sfârșitul anului se importă mai mult de o treime din totalul mărfurilor contrafăcute care tranzitează România sau sunt destinate pieței interne, având scopul de a fi comercializate în perioada „lunii cadourilor”.

Președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă, a declarat că cifrele din primele zece luni ale anului sunt îngrijorătoare, evidențiind o triplare a bunurilor contrafăcute reținute în vamă. În consecință, s-a luat decizia de a desfășura controale tematice exhaustive în luna cadourilor.

Operațiunea „Pinocchio” vizează toate birourile vamale de frontieră, însă atenția se va concentra pe porțile de intrare ale mărfurilor provenind din China și Turcia, zone în care au fost identificate de-a lungul timpului cele mai multe produse contrafăcute.

Deși deseori comercializate la prețuri sub cele ale produselor autentice, jucăriile contrafăcute decepționează în primul rând prin calitatea inferioară și nerespectarea standardelor de calitate și siguranță, punând adesea în pericol sănătatea copiilor.

Autoritatea Vamală Română a subliniat că au fost realizate acțiuni comune cu vămile altor state europene, având în vedere că o parte din jucăriile contrafăcute aduse pe teritoriul României sunt destinate tranzitului către statele vestice, unde marjele de profit sunt considerabil mai mari.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor