logo
RNTV Live

Au fost restituite peste 350 de antichități jefuite în urmă cu 17 ani

The_Parthenon_in_Athens
Andrei-Vlăduț Gușter

351 de antichităţi jefuite au fost restituite Greciei după o îndelungată bătălie juridică. Artefactele datează din neolitic până în epoca bizantină. Totodată, un număr semnificativ de fragmente ceramice vor fi repatriate.

Dealerului de artă britanic Robin Symes Limited, este cel ce a ținut până acum toate obiectele istorice. Acestea sunt în prezent în curs de lichidare, potrivit unui comunicat.

Printre cele mai importante obiecte din colecţia de antichităţi se numără o statuetă din neolitic, sculptată în piatră albă şi datând din anul 4.000 î.e.n., o figurină din Ciclade din perioada 3.200-2.700 î.e.n., o statuie de marmură deteriorată reprezentând o “kore” arhaică, datând din 550-500 î.e.n., sau un bronz fragmentat reprezentându-l pe Alexandru cel Mare tânăr, din a doua jumătate a secolului al II-lea.

De asemenea, are loc o bătălie juridică și pentru Partenon, are se află la British Museum din Londra, în acest sens fiind în curs de desfăşurare negocieri între muzeu şi guvernul elen, potrivit AFP. Restituirea frizelor Partenonului este un subiect extrem de sensibil în Grecia. La Muzeul Acropole din Atena, un spaţiu lăsat gol aşteaptă restituirea lor.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor