Pe măsură ce politicienii, diplomații și agenții de lobby se pregătesc să revină în curând la Bruxelles, este normal ca în birouri să înceapă discuțiile despre vacanța de vară.
Odată cu schimbul de experiențe și sfaturi cu colegii despre călătoriile noastre, devine simplu să avem impresia că fiecare persoană a petrecut recent trei săptămâni relaxante la piscină, pe plajă sau în călătorii montane. Acest aspect este subliniat de un raport al EUObserver, citat de Rador.
Cu siguranță, aș dori ca lucrurile să se desfășoare în acest fel. Faptul că avem concediul plătit reprezintă una dintre primele și cele mai semnificative realizări ale mișcărilor sindicale.
Originea lui se întinde până la nașterea mișcării muncitorești și prima ei revendicare de 1 Mai pentru „opt ore de muncă, opt ore de odihnă și opt ore pentru orice vrem noi”.
În 1936, sindicatele din Franța au obținut primul concediu plătit, cu o durată minimă de două săptămâni, printr-o serie de greve care au culminat cu semnarea Acordurilor Matignon între guvernul frontului popular și asociațiile patronale.
În prezent, toți lucrătorii din UE beneficiază de cel puțin patru săptămâni de concediu plătit, datorită Directivei privind Timpul de Lucru, obținută de către sindicate în 1993.
Sindicatele luptă în continuare pentru a obține și mai multe zile de concediu pentru muncitori.
Mai multe informații găsiți aici.