logo
RNTV Live

Atenţie! De astăzi există măsuri pentru cetățenii străini care intră în Republica Elenă

sursa foto Trecator prin lume
Mihai Constantinescu

Atenţie! De astăzi există măsuri pentru cetățenii străini care intră în Republica Elenă

Măsurile au intrat în vigoare începând cu data de 15 iulie 2020, ora 00.01

Potrivit informațiilor comunicate în mod public de către autoritățile elene, prin intermediul site-ului https://travel.gov.gr, începând cu ziua de miercuri, 15 iulie, ora 00.01, toți cetățenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, în scop turistic, sunt obligați să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie obligatoriu în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și numărul/seria documentului de călătorie ce va fi prezentat în momentul controlului vamal (pașaport sau carte de identitate).

Măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei se aplică în intervalul 15.07 (orele 00,01)  – 29.07 (orele 00,01).

Toate măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, pot fi modificate sau completate  în orice moment, fără preaviz, în funcție condițiile epidemiologice.

Autoritățile elene subliniază că falsificarea acestor certificate este pedepsită conform legii elene.

Prezentarea acestui test nu exclude obligația de completare a formularului electronic PLF (Passenger Locator Form) cu 24 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Greciei și nici posibilitatea testării aleatorii la intarea pe teritoriul Republicii Elene.

Totodată, conform informațiilor comunicate public de autoritățile elene pe site-ul https://travel.gov.gr, platforma electronică care permite completarea formularului Passenger Locator Form nu a fost disponibilă până marți, 14 iulie, ora 00.01 pentru intrarea în Grecia pe cale rutieră. Astfel, cetățenii români care au completat deja aceste formulare vor putea intra în Republica Elenă prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, iar cei care nu dețin formularul completat până la acest moment vor trebui să își reprogrameze călătoria începând cu miercuri, 15 iulie (ora 00:01).

Începând cu data de 9 iulie 2020 completarea obligatorie a formularului electronic (Passenger Locator Form) de către toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) trebuie făcută la adresa  https://travel.gov.gr ,cu cel puțin 24 de ore înainte de sosirea în Republica Elenă, iar codul de confirmare a înregistrării va trebui prezentat la frontieră, în format digital sau tipărit. Nerespectarea obligației de a completa acest formular este sancționată cu o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene în vigoare. Autoritățile elene au luat decizia reducerii intervalului minim de realizare a acestei proceduri pentru a facilita călătoriile neprevăzute.

Măsura completării formularului PLF se aplică atât la punctele de frontieră terestre (inclusiv în PCTF Kulata-Promachonas), cât și în aeroporturi și în porturi, până la data de 31 august a.c.

Pentru asistență de specialitate cetățenii români pot solicita asistență ori semnala disfuncționalități la numărul de telefon de urgență al Secretariatului de stat pentru protecția cetățeanului (Call center travel.gov.gr)  : +30 2155605151 (disponibil în intervalul orar 09,00-21,00).

Nu mai sunt obligatorii măsurile generale de prevenție (purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor) și de distanțare socială. Pot fi, în continuare, efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu Covid-19. După efectuarea testării, persoanele în cauză își vor continua călătoria către destinația finală în așteptarea rezultatului, care este comunicat în termen de 24 de ore. Autoritățile elene recomandă ca, până la comunicarea rezultatului, persoanele testate să păstreze distanțarea socială, să respecte recomandările adoptate la nivel local, să respecte instrucțiunile autorităților competente și să își monitorizeze starea de sănătate pentru identificarea unor eventuale simptome specifice infecției cu COVID-19.

Persoana testată este contactată telefonic doar în situația în care rezultatul testului este pozitiv, fiind apoi plasată în carantină cu suportarea cheltuielilor aferente de către statul elenRefuzul efectuării testării se sancționează cu amendă în cuantum de 500 euro. De asemenea, în cazul în care o persoană este testată pozitiv și supusă unor măsuri specifice de izolare și nu respectă aceste dispoziții, este sancționată cu amendă de până la 5000 de euro.

 

ACCESUL PE CALE RUTIERĂ

ATENȚIE! Conform anunțului inițial al autorităților elene din 15 iulie 2020, accesul rutier pe teritoriul elen în scop de vizită/turistic se face în continuare doar prin punctul de trecere al frontierei Kulata (Bulgaria) – Promachonas (Republica Elenă), în timp ce pentru celelalte categorii de călătorii esențiale (serviciu, afaceri, studii, scopuri medicale, etc) traficul esential se poate desfășura prin orice PCTF (Nymfeia, Krystallopigi, Kakavia, Kipi, Evzoni).

Ieșirea de pe teritoriul Republicii Elene se mai poate efectua, în prezent, prin punctele de frontieră terestră, cu mențiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment fără preaviz:

  • Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria)
  • Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria)
  • Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord)

La intrarea în Republica Elenă toți cetățenii străini sunt obligați să prezinte codul QR primit.

 ACCESUL PE CALE AERIANĂ

  • Zborurile internaționale sunt permise pe aeroporturile din Grecia.
  • Pot fi aplicabile restricții suplimentare privind călătoriile neesențiale dinspre statele terțe, precum și din Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda, în conformitate cu eventuale recomandări ale Uniunii Europene.
  • Sunt interzise până la 15 iulie 2020 zborurile directe din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Suedia.
  • La îmbarcare pasagerii sunt obligați să prezinte, pe lângă documentele de călătorie și bilete și codul QR sau mesajul de confirmare primit, în caza contrar fiindu-le refuzată îmbarcarea la bordul aeronavei.

 Zborurile efectuate pe aeroportul din Atena

  • Pasagerii sosiți cu zboruri de pe aeroporturi de origine care NU se află pe lista zonelor afectate a EASA (https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads) sau care NU provin din Italia, Spania, Olanda, Suedia, Albania și Macedonia de Nord pot fi supuși în mod aleatoriu unui test, fiind mai apoi liberi să se deplaseze către destinația finală, unde vor aștepta rezultatul testului. Dacă testul este pozitiv, vizitatorul plasat în carantină timp de 14 zile. România intră în această categorie.
  • Pasagerii care sosesc cu un zbor de pe un aeroport aflat pe lista zonelor afectate a EASA (https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads) sau din Italia, Spania, Olanda, Suedia, Albania și Macedonia de Nord vor fi testați în mod obligatoriu la sosire. Este obligatorie șederea pentru o noapte fie la un hotel desemnat, fie la un hotel/reședință la alegere (în Atena). Dacă rezultatul testului este negativ, pasagerii se pot deplasa către destinația finală. Dacă testul este pozitiv, vizitatorul este plasat în carantină timp de 14 zile.

Zborurile efectuate pe aeroportul din Salonic

  • Toți pasagerii vor fi testați la sosire. Este obligatorie șederea pentru o noapte, fie la un hotel desemnat, fie la un hotel/reședință la alegere (în Salonic), până la obținerea rezultatului testului, după care se aplică procedura menționată anterior.

 

ACCESUL PE CALE MARITIMĂ

  • Este permis accesul tuturor tipurilor de nave de transport. Accesul persoanelor care doresc să intre în Republica Elenă pe cale maritimă este permis doar prin  porturile Patra și Igoumenitsa, acestea operand și curse de feribot.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA

  • Începând cu data de 1 iulie, oricare dintre vizitatorii/pasagerii care vor sosi pe cale aeriană, rutieră sau maritimă în Grecia pot fi supuși unor teste aleatorii la sosire. După ce a fost testat, pasagerul este liber să se deplaseze la destinația finală, unde va aștepta rezultatul testului.
  • În cazul unui rezultat pozitiv, aceștia vor fi contactați de către autoritățile elene și plasați în carantină pentru 14 zile, costurile fiind suportate de către statul grec.
  • Tuturor persoanelor care doresc să intre pe teritoriul Greciei le este recomandat să consulte informațiile disponibile pe website-ul Visit Greece (http://www.visitgreece.gr). Totodată, este disponibilă , în mod gratuit, aplicația “Visit Greece”, care va putea fi descărcată înainte sau la sosirea în Grecia.
  • Vizitatorii trebuie să completeze (cu 24 de ore înaintea călătoriei) un formular Passenger Load Factor / PLF, cu datele de contact din Grecia. Acest formular este disponibil pe site-ul https://travel.gov.gr.

MĂSURI PE PLAN INTERN

Facilitățile modulare și unitățile sanitare de pe insule vor funcționa neîntrerupt, personalul medical fiind sprijinit de ONG-uri și voluntari antrenați pentru oferirea de prim-ajutor persoanelor infectate cu COVID-19.

  • Au fost deschise plajele organizate, cu respectarea măsurilor de distanțare socială, iar protecția civilă, poliția locală și municipală colaborează cu primăriile și cu mediul de afaceri pentru a-i sfătui pe turiști și pe angajații din sectorul turistic asupra măsurilor de igienă, protecție și distanțare.
  • Au fost reluate pelerinajele la mănăstiri (inclusiv Muntele Athos).
  • Sunt operabile cursele interne de feribot, între insule și Grecia continentală.
  • Pentru semnalările/informațiile referitoare la COVID-19, este instituit un număr de urgență (1135), operațional 24/24 ore, precum și o hartă interactivă cu informații actualizate: https://coronavirus.pineza.eu/.

Purtarea măștii nu mai este obligatorie în centrele comerciale, această obligație  revenind doar personalului.

  •  Este obligatorie utilizarea unei măști în zonele de sosire și de așteptare a mijloacelor de transport public, precum și în interiorul vehiculelor și trenurilor pentru personal și pasageri.
  • Se elimină plafonul de 6 persoane la masă în restaurant, dar nu se modifică numărul maxim admis de clienți și distanțele care trebuie respectate atât în ​​restaurante, cât și în magazinele comerciale.
  • Pentru toate autobuzele publice (autobuzele urbane și interurbane KTEL sau KTEL SA, autobuzele turistice și autobuzele turistice speciale (de tip inchis sau deschis) care viziteaza orasele, precum și autobuzele private, autobuzele comunitare, cele aflate în responsabilitatea OASA SA și OASTH SA, precum și în transportul feroviar, este permis transportul de pasageri până la la o capacitate de 65% din numărul maxim de pasageri transportați in vehicul / vagon.

 

Ghidul lucrătorului român în Grecia poate fi accesat aici: http://atena.mae.ro/local-news/1224.

Eventualele disfuncționalități legate de nerespectarea măsurilor de prevenție de către operatorii unităților de cazare pot fi semnalate la numărul de telefon  1572 al Ministerului Turismului din Republica Elenă.

sursa MAE

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor