Pâinea integrală nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră zilnică. Acest tip de produs conține fibre – substanțe nedigerabile esențiale în tranzitul intestinal, care previn și ameliorează constipația și reduc riscul de cancer de colon. Asociaţia pentru protecţia consumatorului Infocons, atrage atenţia că anumite tipuri de pâine integrală pot conţine mulţi aditivi printre care unii de-a dreptul periculoşi. Aceştia sunt introduşi în pâine pentru afânarea aluatului, pentru gust, aspect și încadrarea produsului într-un preț accesibil. Mai jos aveţi lista cu E-urile care pot apărea în pâinea integrală:
- E160 – Beta-caroten
- E170 – Carbonat de calciu
- E200 – Acid sorbic
- E223 – Metabisulfit de sodiu
- E262 – Acetat de sodiu
- E263 – Acetat de calciu
- E270 – Acid lactic
- E282 – Propionat de calciu
- E300 – Acid ascorbic
- E304i – Palmitat de ascorbil
- E322 – Lecitină
- E330 – Acid citric
- E471 – Mono și digliceridele acizilor grași
- E472 – Esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi grași
- E475 – Esterii poliglicerici ai acizilor grasi
- E481 – Stearoil 2 lactilat de sodiu
ATENȚIE! Alimentele care conțin aditivii E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 nu pot fi folosite în alimentația copiilor mici sau sugarilor.
Acum este foarte simplu să identificăm fiecare aditiv alimentar printr-o simplă scanare a codului de bare al produselor, utilizând Aplicația InfoCons, disponibilă GRATUIT pentru dispozitive mobile cu sistem de operare Android sau iOS.
De aceea, chiar când cumpăraţi pâine, verificați înainte termenul de valabilitate; ingredientele de pe eticheta produselor (menționate în ordine descrescătoare, după proporția fiecărui ingredient) şi aditivii alimentari (E-urile) menționați pe eticheta produsului.