logo
RNTV Live

Atacurile în estul Ucrainei, intensificate de trupele rusești

An unarmed U.S. Shadow drone is launched in this undated photograph
Tudor Teodora

F
Forțele ruse au intensificat atacurile asupra orașului Avdiivka din estul Ucrainei, lansând asalturi din două noi direcții în încercarea de a încercui localitatea, au informat autoritățile locale luni, conform declarațiilor citate de France Presse și preluate de Agerpres.

Armata rusă a avut ca obiectiv capturarea acestui oraș industrial fortificat din regiunea Donbas timp de aproape două luni, transformând Avdiivka în epicentrul conflictului, în special după eșecul contraofensivei ucrainene din vară.

Potrivit primarului din Avdiivka, Vitali Barabaș, atacurile ruse au devenit „mult mai numeroase” în ultimele două zile, inclusiv tiruri susținute de artilerie.

„Al treilea val de atacuri inamice diferă de cele precedente prin faptul că au fost lansate din două direcții noi”, a explicat oficialul ucrainean. Acesta a subliniat că noile atacuri au ca scop „distragerea atenției” soldaților ucraineni, în timp ce forțele ruse încearcă simultan să încercuiască Avdiivka din direcțiile sudică și nordică.

Primarul Barabaș a speculat că inamicul așteaptă condiții meteorologice mai favorabile pentru a utiliza echipamente militare în aceste zone. A adăugat că deschiderea de noi direcții sugerează că inamicul a primit ordin să cucerească orașul cu orice preț. Barabaș a menționat că 1.295 de locuitori se mai află încă în Avdiivka.

Conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un centru de analiză cu sediul în SUA, bazat pe imagini geolocalizate, trupele ruse au înregistrat „progrese confirmate” în ultimele zile în zona Avdiivka.

Canalul Telegram DeepState, afiliat armatei ucrainene, a raportat duminică seara o situație „tensionată” pe front și „succese parțiale” ale armatei ruse în apropiere de Stepove, o localitate situată la nord-est de Avdiivka.

Forțele armate ucrainene au declarat că resping atacurile rusești și provoacă pierderi semnificative adversarului.

În altă parte a Ucrainei, un copil a fost scos de sub dărâmături la Novogrodivka, în est, în urma unui bombardament rusesc asupra unui bloc de locuințe săptămâna trecută, a anunțat Ministerul de Interne ucrainean luni.

În Lugansk, unul dintre cele două mari orașe din regiunea Donbas aflat sub controlul rușilor din 2014, o lovitură a dronei ucrainene a distrus un depozit de carburant, potrivit guvernatorului regional ucrainean Artiom Lisogor. Atacul ucrainean a fost confirmat de autoritățile de ocupație locale ruse, care au menționat că a provocat un incendiu fără a produce victime.

Rusia a efectuat o nouă serie de bombardamente asupra Ucrainei în noaptea de duminică spre luni, iar apărarea antiaeriană ucraineană a afirmat că a doborât o rachetă Kh-59 și 18 dintre cele 23 de drone lansate. Au fost vizate regiunile Herson și Nikolaiv în sud, precum și regiunile Ivanov-Frankivsk, Hmelnițki și Liov (Lviv) în vest, conform informațiilor armatei ucrainene.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut săptămâna trecută accelerarea construcției de structuri defensive pe front în fața noii ofensive ruse, în a 22-a lună a invaziei Moscovei în Ucraina.

În același timp, mărturiile unui soldat ucrainean aflat în prima linie a frontului împotriva Rusiei, făcute luni pentru BBC, relevă o „situație haotică, forțe fără experiență trimise pentru întăriri și un sentiment de abandon din partea comandanților militari ucraineni”, conform agenției de presă EFE.

Soldatul, căruia BBC îi protejează identitatea, a povestit despre luptele trupelor ucrainene pentru menținerea unui cap de pod cucerit pe malul estic al fluviului Nipru. Sute de soldați ucraineni sunt implicați în această operațiune în cadrul contraofensivei lansate acum șase luni.

Mărturia soldatului, conform BBC, evidențiază diviziunile dintre guvernul ucrainean și generalii săi privind stadiul războiului, precum și problemele legate de recrutare și capacitățile operaționale.

„Toți cei care au vrut să se ofere voluntari în război au venit cu mult timp în urmă; acum este prea greu să îi tentezi pe oameni cu bani. Acum îi primim pe cei care nu au reușit să scape de recrutare. O să râdeți de asta, dar unii dintre pușcașii noștri marini nici măcar nu știu să înoate”, a mărturisit soldatul pentru BBC, citat de EFE.

Trupele ucrainene au un dezavantaj semnificativ atât numeric, cât și ca dotare.

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor