logo
RNTV Live

Astăzi, Parlamentul maghiar a aprobat aderarea Suediei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), după aproximativ un an și jumătate de negocieri

nato
Constantin Corina

Astăzi, Parlamentul maghiar a dat acordul pentru aderarea Suediei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), după un an și jumătate de negocieri. Decizia a fost susținută de 188 de voturi pentru și șase împotrivă

Suedia a necesitat votul Ungariei, deoarece toți aliații NATO trebuie să fie de acord pentru a accepta o nouă țară în cadrul organizației.

Ceremonia de ridicare a steagului Suediei, alături de drapelurile celorlalți aliați, ar putea avea loc săptămâna aceasta în Bruxelles. Suedia va deveni a 32-a țară membră a NATO.

Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a transmis pe fosta platformă Twitter că “astăzi este o zi istorică“, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că “aderarea Suediei ne va face pe toți mai puternici și mai siguri”.

Ultima țară care a aderat la NATO a fost Finlanda, în aprilie 2023. Finlanda și Suedia au semnat în același timp protocoalele de aderare la NATO, dar inițial Turcia și Ungaria au blocat intrarea Suediei în Alianță.

Aceste două țări și-au anunțat intenția de a adera la NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, iar Moscova a amenințat Suedia și Finlanda că își va întări forțele armate la granițe, inclusiv cu arme nucleare.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor