Acest Cod Silvic echilibrat a rezultat dintr-un dialog amplu, bine fundamentat și serios cu toți cei implicați în industria silvică.

Elaborarea acestui proiect de lege a fost susținută financiar prin PNRR și ia în considerare nevoile de dezvoltare ale țării. Acesta răspunde așteptărilor societății referitoare la gestionarea pădurilor și pregătește industria silvică pentru a face față provocărilor generate de schimbările climatice.

Iată câteva dintre cele mai importante prevederi din noul Cod Silvic:

Tăierile la ras vor fi interzise în aproape jumătate din suprafața forestieră a țării, extinzându-se astfel interdicția care până acum se aplica doar în Parcurile Naționale.

Codul silvic va permite statului să preia responsabilitatea împăduririi terenurilor despădurite și abandonate de proprietari.

În plus, prin stabilirea unui cadru legal pentru combaterea tăierilor ilegale de pădure prin monitorizare video a drumurilor de acces în pădure și implementarea sistemului de imagini satelitare România va putea prospera în ceea ce ține de spațiile verzi.

Astfel, s-a propus suspendarea dreptului de acces în sistemul informatic SUMAL 2.0 pentru persoanele suspectate de infracțiuni din domeniul forestier, chiar din faza de urmărire penală.

Adoptarea Codului Silvic reprezintă unul dintre angajamentele asumate de PNL în programul său guvernamental, iar astăzi s-a realizat un progres semnificativ în acest sens.

  • „Mulțumesc specialiștilor din cadrul celor două universități de tradiție în silvicultura din România – Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, dar și celor din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură. Mulțumesc colegilor din minister și tuturor celor care au contribuit prin munca lor la acest cod silvic.” precizeaza Mircea Fechet.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *