logo
RNTV Live

Astăzi este sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul românilor

sfantul_andrei1_28195100
Mihai Constantinescu

Astăzi este sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul românilor

Este sărbătoare mare astăzi de Sfântul Andrei, cel  considerat ocrotitorul românilor. Este numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat. Este și primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei. Din acest motiv este considerat creștinătorul poporului român.

În România aproximativ 726.000 de persoane, 349.000 de femei și 377.000 de bărbați își sărbătoresc onomastica de ziua Sfântului Apostol Andrei, potrivit statisticilor furnizate de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor (MAI).

De această sărbătoare se leagă multe superstiţii şi tradiţii. Cea mai cunoscută este cea în care se pune grâul la încolţit. Cei care vor face acest lucru vor cunoşte ce soartă vor avea.

Pentru aceste lucru,  fiecare membru al familiei trebuie să aibă propriul ghiveci cu grâu şi să îl îngrijească. Acesta este semănat în prealabil întrun ghiveci cu pământ sau într-un castron.

Ghiveciul se așează la fereastra cea mai luminată. Cel care a plantat ghiveciul își va pune o dorință. Ghiveciul se ține și se îngrijește până de Anul Nou. Dacă grâul este sănătos și viguros, așa va fi și el. Dacă firele vor fi verzi, așa va fi și norocul său. În caz contrar… lucrurile nu vor fi tocmai bune, notează a1.ro

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor