Artizanul reunificării Germaniei s-a stins din viață

helmut
Ciprian Radu

Fostul cancelar german Helmut Kohl a murit, vineri, la vârsta de 87 de ani. Artizanul reunificării Germaniei s-a stins din viață în locuința sa din orașul Ludwigshafen, informează BBC.

Imobilizat în scaun cu rotile în urma unui accident vascular cerebral, Helmuth Kohl a fost supus în anul 2012 unei operații dificile pe cord și, în 2015, a suferit o intervenție chirurgicală abdominală, potrivit Agerpres.

Trecutul său politic se distinge prin recordul de longevitate în postul de cancelar al Germaniei postbelice, deținând patru mandate consecutive în perioada 1982-1998. Pe lângă rolul jucat în reunificarea Germaniei, Kohl s-a evidențiat și prin promovarea proiectului monedei comune euro, alături de fostul președinte francez Francois Mitterand. În ultimii ani, el s-a arătat un susținător al ideii aprofundării integrării europene.

Helmut Kohl este considerat cel căruia actualul cancelar Angela Merkel îi datorează ascensiunea politică în anii ’90. Totuși, el a criticat-o pentru modul în care a gestionat criza în zona euro. De asemenea, în cartea ‘Vermächtnis. Die Kohl-Protokolle’ (Moștenirea. Protocolul Kohl), publicată anul trecut de biograful Heribert Schwan, fostului cancelar îi sunt atribuite opinii critice despre actualul leadership al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), inclusiv comentarii ironice la adresa cancelarului Merkel.

 

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor