Armata rusă avansează “în toate direcțiile” pe teritoriul Ucrainei

AP – Pictures of the Week Europe and Africa Photo Gallery
Tudor Teodora

Armata rusă înaintează în Ucraina, afirmând ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, că forțele sale câștigă teren în toate direcțiile, amplificând presiunea asupra frontului din est. Declarațiile au fost făcute vineri și au fost raportate de AFP, citată de Agerpres.

„Militarii noștri acționează cu competență și hotărâre, ocupă o poziție mai favorabilă și își extind zonele de control în toate direcțiile”, a declarat Șoigu.

Șoigu a afirmat că capacitatea de luptă a forțelor ucrainene a fost „considerabil redusă” în urma contraofensivei lor din vară, care a înregistrat progrese modeste și nu a reușit să producă o schimbare semnificativă în sud și est.

De la începutul toamnei, forțele ruse au inițiat atacuri, cu un accent deosebit pe orașul Avdiivka, situat la periferia Donețkului. În ciuda unor afirmații neconfirmate din surse independente, forțele ucrainene susțin că rezistă și provoacă pierderi semnificative forțelor ruse.

Mai la nord, Rusia a pretins că a cucerit o mică localitate lângă Bahmut, dar aceste revendicări nu au putut fi verificate independent. Linia frontului s-a menținut în general neschimbată de la eliberarea Hersonului de către forțele ucrainene în noiembrie 2022.

Cu toate acestea, preocupările autorităților ucrainene cresc cu privire la posibilitatea unei intrări într-un impas durabil în conflict, care ar putea diminua sprijinul occidental. De asemenea, se tem că, în astfel de circumstanțe, ajutorul extern, în special din partea SUA, ar putea să scadă, dat fiind că au fost exprimate apeluri în acest sens în mai multe țări.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor