Mai mult de jumătate dintre cetățenii europeni din marile state ale Uniunii Europene îl consideră pe președintele SUA, Donald Trump, un „dușman al Europei”, potrivit unui sondaj realizat în luna martie 2025 de revista Le Grand Continent și institutul de sondare Cluster 17.
Cercetarea a fost efectuată în perioada 11–14 martie pe un eșantion de 10.572 de persoane din nouă țări europene: România, Franța, Italia, Spania, Germania, Belgia, Țările de Jos, Polonia și Danemarca. Sondajul a evaluat percepțiile europenilor privind relațiile transatlantice și problemele de securitate globală.
Conform datelor, 51% dintre europeni îl percep pe Trump drept un „dușman al Europei”, iar doar 9% îl consideră un „prieten”. În România, percepția este ceva mai favorabilă: doar 37% îl consideră un adversar al Europei, în timp ce 23% îl văd ca pe un prieten.
La întrebarea dacă președintele american este „un prieten al țării voastre”, România (27%) și Polonia (29%) înregistrează cele mai mari procente. La polul opus, Danemarca (66%) și Belgia (53%) sunt cele mai sceptice, considerându-l în majoritate un adversar.
Un alt rezultat important al sondajului arată că 63% dintre europeni consideră că realegerea lui Trump la Casa Albă face lumea mai puțin sigură. În România, această opinie este împărtășită de 44% dintre respondenți, în timp ce 23% cred contrariul.
Când vine vorba despre angajamentul lui Trump față de valorile democratice, doar 13% dintre europeni cred că le respectă, 43% îl consideră autoritar, iar 39% îl asociază chiar cu comportamente dictatoriale. În România, 23% îl consideră dictator, 45% autoritar, iar 25% cred că respectă principiile democratice.
La întrebarea dacă Europa ar trebui să se bazeze exclusiv pe propriile forțe de apărare, 70% dintre europeni sunt de acord. În România, 57% susțin ideea unei autonomii europene, dar 27% spun că ar trebui să ne bazăm în continuare pe SUA, cel mai ridicat procent în rândul celor nouă țări analizate.
Întrebați dacă există un risc ridicat de conflict armat pe teritoriul UE în următorii ani, 55% dintre respondenții europeni au răspuns afirmativ. Românii (74%) și polonezii (71%) sunt cei mai îngrijorați în această privință, ceea ce reflectă o percepție crescută a vulnerabilității în contextul geopolitic actual.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.