logo
RNTV Live

Anunțul mult așteptat de milioane de români privind deciziile de recalculare a pensiilor, făcut de șeful Casei de Pensii

pensiile-romanilor-6-800×538
Theo Tănăsescu

Milioane de români sunt în așteptarea nerăbdătoare a mult anunțatei recalculări a pensiilor. Inițial, s-a comunicat că începând din luna mai vor fi emise decizii de recalculare la domiciliu, iar începând cu luna septembrie vor începe să primească efectiv pensiile recalculate. Cu toate acestea, procesul de emitere a deciziilor cu noile pensii crescute întârzie, ceea ce a stârnit îngrijorare printre pensionari. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a explicat motivele întârzierii și a oferit detalii suplimentare despre procesul amplu de recalculare a pensiilor.

„Acest document, decizia, este un document de informare. Nu este prevazut un termen expres în lege. Noi trebuie să emitem aceste decizii tuturor pensionarilor până la data de 1 septembrie 2024 când oamenii vor primi efectiv pensiile recalculate. Nu pot sa va spun exact acum, în momentul de față exact când le vom emite, cert este că în vară va trebui sa începem să tipărim aceste decizii de pensionare si trebui expediate către beneficiari, către pensionari astfel încât când ei vor primi pensia sa știe exact cât primesc în urma acestei recalculări”, a spus Daniel Baciu la Realitatea Plus.

„Să știți că o mare parte dintre pensionari vor primi creșteri ale pensiilor în urma acestui proces de recalculare. Nicio pensie nu va scădea, este foarte clar specificat în lege acest lucru, chiar dacă din noua formulă de calcul ar ieși un cuantum mai mic, legea spune foarte clar că rămâne în plată cuantumul cel mai avantajos”, a continuat el.

”Timpul este foarte scurt”

Reporterii Realitatea i-au spus lui Baciu că, cel mai probabil, i-ar fi ajutat pe români, în cazul în care ar fi primit aceste decizii de recalculare mai din timp, pentru ca aceștia să vadă și să sesizeze dacă e vreo eventuală greșeală, să fie reparată până în septembrie.

„Să știți că noi am lucrat în această perioadă pe repede-înainte, pentru că timpul, după cum vedeți, este foarte scurt. De abia la sfârșitul anului trecut am avut legea aprobată în Parlament, normele de aplicare aveau un termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial și au fost aprobate săptămâna trecută”, a fost răspunsul președintelui Casei Naționale de Pensii.

„Noi nu puteam să ne apucăm de calculul efectiv și de softul informatic până când nu aveam o certitudine clară, și anume o lege publicată în Monitorul Oficial. De acum, deja noi lucrăm la Casa Națională de Pensii cu echipa de experți de la firma care asigură sistemul informatic integrat Casei Naționale de Pensii.

Deja purtăm aceste discuții. Încă de aproape o lună purtăm zilnic aceste discuții pe noul soft, pentru că aveam deja legea și aveam această mică incertitudine în normele de aplicare. Avem totul, termenele sunt foarte scurte, și practic, când se încheie procesul de evaluare, urmează recalcularea după ce softul este făcut.

Deci, lucrul acesta se va putea întâmpla undeva în vară, când firma o să finalizeze programul informatic de recalculare a tuturor pensiilor și după aceea începem să emitem deciziile de pensii, astfel încât în septembrie oamenii deja să primească pensiile mărite în urma recalculării”, a mai spus Daniel Baciu.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor