Pentagonul a divulgat imagini cu peste 180 de interceptări considerate „extrem de alarmante” ale aeronavelor chinezești care au avut loc în ultimii doi ani – o cifră mai mare decât numărul total din deceniul anterior, conform transmisiei Asociated Press.

Fotografiile și înregistrarea video au fost dezvăluite înaintea unui raport anual care urmează să fie lansat în curând de către Pentagon cu privire la capacitatea militară a Chinei și la potențialele amenințări de securitate pe care le poate implica pentru partenerii din regiunea Indo-Pacific.

De mai mulți ani, Pentagonul a depus eforturi constante pentru a se pregăti în eventualitatea unui posibil conflict cu China referitor la Taiwan, chiar dacă se află în prezent în poziția de a susține aliații săi în două conflicte active: Ucraina în Europa și Israel în Orientul Mijlociu.

Marți, amiralul John Acquilino, conducătorul Comandamentului Indo-Pacific al SUA, a afirmat într-o conferință de presă la Pentagon că, chiar dacă Statele Unite au crescut forțele din grupurile de atac ale portavioanelor și navele amfibii pentru a sprijini Israelul și au fost implicate în aproape 20 de luni de conflict în Ucraina, comandamentul dispune de resursele necesare pentru a descuraja China.

„Nu am avut nicio piesă de echipament sau structură de forţă care să plece” din comandament, a spus el, referindu-se la nave, avioane şi unităţi militare.

„Am luat o serie de măsuri pentru a ne întări angajamentul faţă de regiune, pentru a ne întări descurajarea în regiune şi vom continua să facem acest lucru”, a adăugat el.

China a inițiat zboruri agresive

Autoritățile au menționat că natura zborurilor chineze a fost caracterizată ca fiind periculoasă și provocatoare, cu toate acestea, au evitat să le califice drept nesigure, termenul specific folosit doar în cazurile cele mai grave.

Cu toate acestea, reprezentanții au subliniat importanța publicării imaginilor și a aducerii în atenție a acestui comportament, deoarece au explicat că acesta este un element în cadrul unei tendințe mai ample de intimidare regională din partea Chinei, care ar putea să provoace accidental un conflict.

„Toate aceste exemple pe care le-am făcut publice astăzi subliniază intenţia coercitivă a (Chinei) prin implicarea în comportamente în special în spaţiul aerian internaţional”, a declarat Ely Ratner, secretar adjunct al apărării pentru afaceri de securitate indo-pacifică.

„Concluzia este că, în multe cazuri, acest tip de comportament operaţional poate provoca accidente active şi periculoase” şi poate duce, din neatenţie, la un conflict, a spus Ratner.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *