logo
RNTV Live

Angajatorii care nu acordă liber în zile de sărbătoare pot primi amendă de 10.000 de lei

recomandari pe timp de caniculă
Mihai Constantinescu

Angajatorii care nu acordă liber în zile de sărbătoare pot primi amendă de 10.000 de lei

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova  reaminteşte angajatorilor prahoveni că ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române – este declarată zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, potrivit art. 139, alin. 1, din Legea nr 53/2003 – Codul Muncii (republicat, cu modificările şi completările ulterioare).

De la interdicţia de a munci în zilele de sărbătoare  legală sunt exceptaţi salariaţii din unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate. De asemenea, prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Salariaţilor care lucrează în domeniile de activitate şi locurile de muncă amintite anterior li se asigură de către angajator compensarea  cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Atragem atenţia că  faptul că nerespectarea dispoziţiilor Codului Muncii privind activitatea în zilele de sărbătoare legală constituie contravenţie şi se sancţionzează  cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova monitorizează modul de respectare de către angajatorii care activează pe raza judeţului a prevederilor legale privind activitatea în zilele de sărbătoare legală.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor