Angajaţi Romsilva, trimişi în judecată pentru luare de mită

sursa foto wikipedia
cautam-reporteri-republikanews

Tensiune la Romsilva! Mai multe persoane au fost trimise în judecată pentru luare de mită, anunţă DNA.

Iată comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie:

just insolv sprl

“În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 466/VIII/3 din  3 august 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată,

în stare de arest la domiciliu, a inculpaților:

PÂSLARU AUREL, la data faptei șeful Ocolului Silvic Comănești (Bacău) din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva,

COMĂNECI SORIN–VELU, la data faptei șef district I Asău, ȘTEFANCU CONSTANTIN, la data faptei șef district III Nogea, CORBU LIVIU, la data faptei șef district VI Ghimeș-Palanca, COLPOȘ COSTEL, șef district V Camenca, (toți din cadrul Ocolului Silvic Comănești – Bacău),

în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită,

OLTEANU JANOS, la data faptei șef district II Geamăna din cadrul Ocolului Silvic Comănești în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită,

și sub control judiciar,  a inculpaților:

LEAȘCU ADRIAN, la data faptei șef district V Camenca din cadrul Ocolul Silvic Comănești Bacău, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită,

Persoană fizică, la data faptei contabil în cadrul unei societăți comerciale, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada 2015 – 2020, cei șapte inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins și primit de la reprezentanții unei societăți comerciale mai multe sume de bani (în total 4.526.850 lei) în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile lor de serviciu, respectiv pentru a confirma efectuarea unor lucrări silvice (împăduriri, întreținerea culturilor, degajări, curățiri) și pentru a deconta facturile fiscale emise de către firma respectivă.

În acest context, inculpații ar fi pretins și primit următoarele sume de bani:

– inculpatul Pâslaru Aurel ar fi cerut un procent de 3% din valoarea (fără impozit pe profit) a facturilor fiscale ce urmau a fi emise de societatea respectivă pentru serviciile silvice prestate în favoarea Ocolului Silvic Comănești și ar fi primit suma totală de 210.000 lei. Precizăm că la data de 23 iulie 2020, cu ocazia constatării infracțiunii flagrante, asupra inculpatului a fost găsită suma de 10.000 lei ce ar reprezenta procentajul respectiv din valoarea facturilor emise doar în lunile aprilie și mai 2018.

– ceilalți șase inculpați ar fi pretins sume de bani ce reprezentau valoarea manoperei directe, aferentă lucrărilor executate în districtele pe care le administrau, (rezultată din facturile ce urmau a fi emise de societatea respectivă și fără impozit pe profit). Concret, inculpatul Olteanu Janos ar fi primit suma de 1.595.300 lei, Comăneci Sorin–Velu ar fi primit suma de 980.300 lei, inculpatul Ștefancu Constantin – suma de 969.100 lei, inculpatul Corbu Liviu – suma de 392.800 lei, inculpatul Colpoș Costel – suma de 315.600 lei, iar Leașcu Adrian – 63.750 lei.

Independent de activitatea infracțională descrisă mai sus, la data de 18 martie 2020, inculpatul Olteanu Janos ar fi pretins de la unul dintre oamenii de afaceri suma de 10.000 lei, reprezentând contravaloarea a 90 de metri cubi masă lemnoasă.

Banii respectivi ar fi fost pretinși de inculpat în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu, respectiv inventarierea și marcarea unor arbori ce urmau să fie tăiați.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor șapte inculpați, angajați ai Romsilva.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză” se sepcifică în comunicatul de presă.

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here