Ieri, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPCR) București-Ilfov a desfășurat 18 acțiuni de control pentru a verifica respectarea prevederilor legale în domeniu, la societățile comerciale aflate în Mall Veranda, din Capitală.
În urma verificărilor, au fost aplicate, până în acest moment, controlul fiind încă în curs pentru 13 operatori economici, amenzi contravenționale în valoare de 70.000 lei.
De asemenea, au fost aplicate măsurile complementare de
– oprire definitive de la comercializare a produselor neconforme în valoare totală de peste 10.000 lei
– oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor pentru 8 operatori economici (7 unități si 1 culoar de aprovizionare)
– propunerea închiderii temporare pe o perioadă de la 6 luni la 12 luni pentru 1 operator economic.
Operatorii economic sancționați au fost:
1. „Mesopotamia” – SC Set Corporation SRL – verificări în curs
Deficiențe constatate:
– folosirea unor ustensile de gătire neconforme
– utilizarea unor produse de tip toping ce nu aveau menționată data deschiderii pentru a stabili trasabilitatea produsului
– folosirea unor produse etichetate cu data greșită.
2. Gourmet, Rustic Food SRL – verificări în curs
Sancțiuni/măsuri:
– oprirea temporară a prestării serviciilor
3. Cartofisserie SRL – verificări în curs
Deficiențe constatate:
– utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale
– nerespectarea temperaturii de păstrare pentru produsele alimentare
– folosirea unor produse alimentare decongelate, fără a fi menționată data decongelarii
– utilizarea unor grătare metalice cu exfolieri de vopsea (care au fost îndepărtate din spațiul frigorific în timpul controlului)
– depozitarea băuturilor răcoritoare în proximitatea soluțiilor pentru curățenie
– lipsa mențiunilor referitoare la ingredientele produselor și la valoarea lor nutrițională, în lista meniu.
4. Coffee Ted’s – verificări în curs
Deficiențe constatate:
– lipsa traducerii etichetei pe mai multe sortimente de cafea și ceai;
– lipsa elementelor de caracterizare și identificare pentru produsele de patiserie.
Sancțiuni/măsuri:
- oprirea definitivă de la comercializarea a produselor neconforme
5. SC Rex Concepts BK România SRL, Burger King
Deficiențe constatate:
– folosirea unor sosuri pentru prepararea hamburgerilor depozitate la temperaturi de 29-30°, nefiind respectată temperatura de păstrare și depozitare recomandată de producător;
– utilizarea unor sosuri fără informații în limba română, pe etichetă;
– folosirea unor spatii de depozitare frigorifice cu acumulări masive de gheață și murdărie;
– lipsa mențiunilor referitoare la ingredientele produselor și la valoarea lor nutrițională, în lista meniu.
Sancțiuni/măsuri:
– amenzi contravenționale în valoare de 20.000 lei
– oprirea temporară a prestării serviciilor
6. SC Veranda Kbor SA
Deficiențe constatate:
– folosirea culoarului de aprovizionare pentru zona de food neigienizat, cu porțiuni din pavimente exfoliate, pereți loviți, depozitare necontrolată de deșeuri de carton, plastic, lemn, tomberoane, cărucioare metalice
Din cauza faptului ca prin acest culoar se făcea aprovizionarea cu produse și preparate alimentare pentru unitățile de alimentație publică, putea exista riscul contaminării acestora, ceea ce ar fi condus la afectarea vieții, sănătății consumatorilor ce foloseau produsele preparate de aceștia.
Sancțiuni/măsuri:
– amenzi contravenționale în valoare de 10.000 lei
– oprirea temporară a prestării serviciilor pe culoarul de aprovizionare. Pentru această abatere, operatorul a mai fost sancțiunat de ANPC, urmând ca, dacă se va mai repeta, să fie aplicate măsuri mai drastice.
Profesionistul și-a asumat, prin declarație pe propria răspundere, remedierea neconformităților în termen de 2 săptămâni.
7. SC Carrefour România SA
Deficiențe constatate:
- în zona de recepție marfă, s-a constatat existența următoarelor obiecte:
- deșeuri din carton,
- paletizat de lemn,
- cutii din plastic și metalice în care au fost depozitate produse alimentare și nealimentare,
- cărucioare metalice defecte pentru transportul cumpărăturilor,
- navete din plastic
- hârtie.
- în zona rampei de descărcare s-a constatat existența pavimentului neigienizat, cu resturi menajere, la compactor scurgeri de lichid urat mirositor.
Profesionistul și-a asumat, prin declarație pe propria răspundere, remedierea neconformităților în termen de 7 zile.
Sancțiuni/măsuri:
– amendă contravențională în valoare de 5.000 lei
8. SC Nuvola BY Diana SRL – verificări în curs
Deficiențe constatate:
– folosirea unor semipreparate fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare
– utilizarea buretilor de sârmă
– folosirea unor coșuri de gunoi neacoperite
Sancțiuni/măsuri:
– oprirea definitivă de la comercializarea a produselor neconforme.
9. SC Panda Grill Express SRL – verificări în curs
Deficiențe constatate:
– nerespectarea temperaturii de păstrare la masa caldă (37, 3 grade măsurate cu termometrul din dotare, față de 60 grade, cât ar fi fost conform)
– folosirea, în blocul alimentar, a unor ustensile depreciale, bureți de sârmă, recipiente din material plastic cu capace depreciate.
Sancțiuni/măsuri:
– oprirea definitivă de la comercializarea a produselor neconforme
– oprirea temporară a prestării de sedrvicii.
10. SC Zoomserie SRL
Deficiențe constatate:
– folosirea unor produse fără data limită de consum menționată pe etichete
– lipsa unor informații privind ingredientele și valoarea nutrițională a preparatelor, în lista meniu;
– săvârșirea repetată a unor abateri sancționate și în trecut de ANPC.
Sancțiuni/măsuri:
– amenzi contravenționale în valoare de 10.000 lei
– propunere de închidere temporară a unității, pe o perioada de la 6 luni la 12 luni.
11. SC Cmmx Cinema Company SRL – verificări în curs
Deficiențe constatate:
– folosirea unor produse din carne congelate fără ca unitatea sa fie dotată cu abatitor;
– folosirea unor produse cu starea termica a fost modificata;
– utilizarea unor produse fără elemente de identificare;
– utilizarea unor sosuri cu data limită de consum depășită.
Sancțiuni/măsuri:
– oprirea definitivă de la comercializarea a produselor neconforme.
12. VIETFOOD SRL
Deficiențe constatate:
– prezenta insectelor vii,
– folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu chedere rupte,
– utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale, cu grad ridicat de uzură, și a unor coșuri de gunoi fără capac,
– folosirea materiei prime și a preparatelor fără elemente de identificare,
– modificarea stării termice a materiei prime,
– nerespectarea regimului de temperature pentru masa rece și masa caldă,
– lipsa unor informații privind ingredientele și valoarea nutrițională a preparatelor, în lista meniu.
Sancțiuni/măsuri:
– amenzi contravenționale în valoare de 25.000 lei
– oprirea definitivă de la comercializarea a produselor neconforme
– oprirea temporară a prestării de servicii.
13. SC Sushi Univers SRL – verificări în curs
Deficiențe constatate:
– folosirea unor agregate frigorifice cu depuneri de gheață
– utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depășită
– schimbarea stării termice a produselor alimentare refrigerare/congelate
– folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu depuneri de praf și impurități
– preparate finite calde pastrate la temperaturi de max 8 grade C
– nerespectare temperaturii de depozitare recomandate de producător
Sancțiuni/măsuri:
– oprirea definitivă de la comercializarea a produselor neconforme
– oprirea temporară a prestării de servicii.
14. Noodle Pack SRL – verificări în curs
Deficiențe constatate:
– masa caldă neigienizată li deteriorate, cu geam fisurat
– nerespectarea temperaturii de depozitare la masa caldă
– lipsa unor informații privind ingredientele și valoarea nutrițională a preparatelor, în lista meniu.
Sancțiuni/măsuri:
– oprirea temporară a prestării de servicii.
15. Royal Boba Cream SRL – verificări în curs
Deficiențe constatate:
– folosirea unor semipreparate fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare și fără data limită de consum, pentru a se putea stabili conformitatea acestora
– nerespectarea temperaturii de depozitare recomandate de producător
– lipsa unor informații privind ingredientele și valoarea nutrițională a preparatelor, în lista meniu.
Sancțiuni/măsuri:
– oprirea temporară a prestării de servicii.
16. ” COF NEDELYA” SC NEDELYA BUCHAREST SRL – verificări în curs
Deficiențe constatate:
– folosirea unor produse fără a avea menționată data deschiderii, pentru a stabilii trasabilitatea, sau fără elemente de identificare
– comercializarea unor produse ce nu erau afișate pe meniu, fără a avea menționate preț și gramaj.
Ceilalți doi operatori economici se află în curs de verificare.