logo
RNTV Live

Amintirile viitorului la echipa Petrolul Ploiești

FOTBAL:PARTENERIAT FC PETROLUL PLOIESTI-VEOLIA (15.09.2017)
Cristian Anghelescu

Amintirile viitorului la echipa Petrolul Ploiești

Mai mulți cititori ai Republikanews au solicitat o sinteză a discuției purtată, ieri, cu Mădălin Mihailovici, CEO Veolia, în cadrul emisiunii cu tematică sportivă “Pasul la ofsaid”, producție realizată în studioul redacției.

Temele au fost multiple și de aceea le voi rezuma pe cele mai importante. Rămâne doar ca dumneavoastră, în limita timpului disponibil, să faceți un efort pentru a înțelege toată discuția la adevărata ei dimensiune. Și a aprecia disponibilitatea omului de afaceri de a dialoga despre o mai veche și, totodată, actuală mare pasiune, echipa Petrolul Ploiești. Pe care nu a lăsat-o să moară și a promis ca, în câțiva ani, să o plaseze pe orbita fotbalului mare! (https://www.youtube.com/watch?v=4TwhR6gJVFI&t=4s)

Răspunsuri despre “Casa Petrolului”

Interlocutorul a ținut să precizeze, încă din start, că tot ceea ce se face la echipă poartă pecetea etapizării și că rezultatul final va da dovada măiestriei constructorului.

„Am spus, încă de la început, că am venit alături de Petrolul și că vrem, împreună cu toți cei care țin la această echipă, să construim ceva trainic, durabil. Suntem încă la faza de trecere de la fundație a construcției către ridicarea parterului, ca să zic așa. Nu s-a schimbat absolut nimic din cele anunțate la prima întâlnire! Sunt genul de om care-i lasă pe oameni să aprecieze munca depusă, atât de fotbaliști cât și de oficiali” Cert este că această casă va fi gata doar dacă există răbdare, va fi liniște la echipă și ne va ajuta și Dumnezeu! Abia la anul, cu toate aceste coordonate atinse, vom putea discuta despre următorul nivel, cel al marilor ambiții!”

În așteptarea meciurilor oficiale

Din discuția despre meciurile de pregătire, Mădălin Mihailovici a apreciat că majoritatea echipelor care au jucat cu Petrolul a ales dăruirea totală de parcă ar fi fost un meci oficial, al promovării sau al retrogradării! A admis că nu a fost rău dar a apreciat că altceva va fi în campionat și că, în fond, meciurile de pregătire pe teren sintetic au fost antamate de staff-ul tehnic, nicidecum de altcineva!

“În primul rând, trebuie specificat că echipa joacă altceva! Și că, în fond, vom avea un răspuns concret doar când vor apărea partidele oficiale! Ați văzut și dumneavoastră, cele mai multe dintre partenerele de joc din această perioadă au jucat cu noi ca și când de rezultatul final ar fi depins o promovare sau o retrogradare! Sunt de acord că nu a fost rău, neapărat, dar când va apărea și miza cred că și jocurile vor arăta altfel! Vom vedea ce se va întâmpla și în iarbă, înainte de a trage concluzii!”

“Nu eu am făcut programul de pregătire!”

“Devine obositor să tot explic că nu mă implic în modul în care antrenorul și conducerea își fac programul și aranjează meciurile amicale! Nu am intervenit niciodată, nu am făcut-o nici pentru treaba asta! Ce știu este că noi, cei de la Veolia, am pus la dispoziția Petrolului tot ce era necesar! Sunt convis că cel puțin două-trei echipe din divizia secundă nu au bugetul pe care-l are Petrolul la acest moment! Un buget care depășește jumătate de milion de euro, de multă vreme! Și, pentru că mă întrebați, sunt sincer și vă răspund că nu mă satisface modul cum este reflectată implicarea totală în anvergura echipei! Dar, tot eu spun că trebuie să mai avem puțină răbdare! Și să percepem cu toții că, așa cum ați scris și dumneavoastră, echipa a suferit un accident, acea ultimă prestație trebuind să fie uitată cât mai repede!”

Buget “cel puțin dublu” față de cel actual!

“De la bun început, am tratat această activitate de la echipă ca pe orice activitate pe care grupul Veolia o desfășoară în România! Și nu numai! O activitate care se încadrează în liniile de management ale grupului! În fiecare lună au loc ședințe cu echipa managerială, cu antrenorul, cu partea economico-financiară. Ședințe la care se discută ce avem de făcut și ceea ce s-a aprofundat în urma precedentei întâlniri. Am cerut, la debutul anului, să mi se creioneze un buget pentru sezonul viitor iar la sfârșitul lunii trecute am tras primele concluzii. Vreau să cred că la 31 martie se va cunoaște bugetul final, corect, complet, al sezonului competițional 2018-2019! Se cunosc foarte clar oamenii care urmăresc jucătorii ce vor fi aduși, ce și cum vor proceda aceștia astfel încât să nu avem surprize în anul competițional viitor! Astfel încât să putem întări echipa! Vreau să se înțeleagă că nu așteptăm să vină vara! Iar vizavi de suma totală a bugetului, ea va fi cel puțin dublă față de cea cu care vom încheia acest sezon!”

Echipa este monitorizată!

„Echipa este urmărită cu atenție atât de la Praga cât și de la Paris. Este simplu să constați asta de vreme ce interlocutorii mi-au transmis, după ultimul test, cel cu Miercurea Ciuc, că nu înțeleg de ce atâta lipsă de sportivitate din partea unor jucători! Și, mai ales, că era vorba despre jucători noi, care abia au venit la Petrolul! Vedeți, așadar, că fenomenul de la Ploiești este atent monitorizat atât la nivel de zonă, din Cehia, cât și la nivel de sediu central, în Franța! Nu a fost o urecheală, am prezentat doar evidența, faptul că activitatea noastră la Petrolul este urmărită! Am mai spus-o și o repet: cine are puterea și răbdarea să înțeleagă exact ceea ce am mai spus, nu trebuie așteptate minuni peste noapte! Dar cu răbdare, calculat, vom face treabă bună! Și acum se face, chiar dacă uneori se mai greșește, dar se merge înainte! Numai cine nu muncește, nu greșește! Cea mai mare greșeală ar fi să persistăm în erorile făcute! Noi, cu toții!”

Mihailovici a arătat “pisica”!

Pe aceeași temă a urmăririi echipei, Mihailovici a mai adăugat o frază care ar trebui să dea de gândit. Provocat să vorbească și despre implicarea majoră, de peste 4 milioane de euro, a grupului Veolia la Olympique Lyon, acesta a vrut să prezinte o stare de fapt petrecută la echipa din Hexagon. Și, totodată, să arate “pisica” în tabăra “lupilor”!

“Cei aproape de fenomenul fotbalistic din Franța cunosc, deja, că Olympique Lyon a suferit datorită comportamentului lipsit de fair-play. Grupul finanțator, Veolia, a tăiat la un moment dat o sumă importantă din partea de finanțare! Principiul lui Coubertain – <<Ai învins, continuă, ai pierdut, continuă!>> – este unul dintre crezurile grupului nostru! Acesta este un mesaj foarte clar pentru Petrolul, pentru toți cei care iubesc această echipă, atât cei din teren cât și cei din tribune! Un mesaj pentru sportivitate și decență!”

Despre normalitate și respect

S-a vorbit și despre o altă partitură, cea a unor mizerii care au apărut la unele partide amicale și care l-au avut țintă pe CEO Veolia. Vizavi despre “un suporter care se erijează într-un reprezentant oficial al suporterilor”.

“Am constatat cu surprindere, la un meci amical de la Câmpina, că un suporter  – care se și erijează într-un reprezentant oficial al suporterilor (!?) – a început să-mi adreseze injurii la final de joc! Cei care înjură, blamează și privesc cu scepticism asupra parteneriatului Veolia cu Petrolul trebuie să știe că există documente și toate faptele au fost și sunt la vedere! Nu am înțeles de unde până unde atâta ostilitate și, mai ales, de ce? Petrolul a fost, este și va fi întotdeauna echipa ploieștenilor și a prahovenilor! Aceasta este părerea mea, crezul meu! Mi-aș dori ca spectatorii să fie în număr mult mai mare alături de echipă iar noi, cei care finanțăm Petrolul atât ca grup cât și ca persoane fizice – separat, ca să nu fie amestecată ciorba cu compotul! – să nu avem parte de altceva decât de sportivitate, normalitate și respect. Dacă nu este posibil nici măcar atâta este clar, putem vorbi și noi despre acea expresie uzată: <<chiar că ne merităm soarta vremurilor în care trăim>>! Mai ales că nu cred că există motive să ne comportăm indecent, să nu putem dialoga, să nu putem fi civilizați!”

Răspuns pentru Vivi Răchită

Invitatul a ținut să-și precizeze și poziția vizavi de afirmația făcută de către Valeriu Răchită, fostul manager al Petrolului. Acesta afirmase, într-o emisiune televizată, că echipa fanion a Ploieștiului este finanțată de Veolia printr-o fundație.

“Nu știu dacă ați observat… dar eu, de felul meu, nu am intervenție la intervenție! În afara faptului că grupul Veolia dar și eu, personal, nu avem absolut nimic cu domnul Răchită, trebuie să se știe că Veolia nu are nicio fundație în România! Sub nicio formă! Există, la nivel de grup, o singură fundație dar care este folosită strict pentru acte umanitare!

Iar, vizavi de persoana în discuție, poate că a fost un fotbalist foarte bun, poate chiar și manager de succes, dar la acel moment zero, de debut, am anunțat că proiectul în desfășurare pleacă altfel! Atât! Asta nu înseamnă că dacă o persoană nu face parte dintr-un proiect nou ar trebui să și ai ceva cu respectivul! Eu nu l-am contestat niciodată! Pentru că nu aș avea cum, nedeținînd pârghii în acest sens!

O carte deschisă

Mai mult chiar nu vreau să vorbesc, pentru că nu am obiceiul de a pune paie pe foc! Este tot ce am avut de răspuns! Veolia este o carte deschisă: plățile sunt făcute la vreme și absolut legal, există o entitate desemnată din grup care este membru finanțator, toate actele sunt în regulă și verificabile, toate plățile sunt la zi, atât către stat cât și la echipă și staff-uri, nu există nicio fundație, cum am afirmat! Eu, ca om, și poate mă repet, nu am cum să vorbesc despre un om, o societate, companie sau ce mai vreți dumneavoastră, fără a cunoaște date concrete! Este ca și când aș avea în mână o vioară și ar trebui să cânt fără partitură! Scuzați-mă, dar eu nu pot să solfegiez fără note! Așa sunt… și nu-mi propun să mă schimb!”

Himera “Crângu lui Bot”…

“La Crângul lui Bot așteptăm raportul final dar, din ce știu eu, este vorba despre condiții precare. Dacă raportul final va fi acela, sumele totale pentru a investi acolo sunt uriașe! Să fiți convins că am solicitat și un evaluator și răspunsul este trist! De aceea, vom căuta o variantă de back-up dar nu-mi cereți amănunte legate de asta pentru că nu pot fi oferite la acest moment! Va fi vorba despre o surpriză care va veni la un moment dat, să fiți convinși! Ar fi vorba despre o certitudine în maxim 6 luni!”

Desertul se oferă mai târziu!

Finalul acestei producții cuprinde o pildă! Pildă pe care, din rațiuni legate de părerea subsemnatului, o voi devoala într-un articol separat. Poate chiar astăzi… Sau mâine… Dar, credeți-mă, frazele lui Mihailovici, din finalul emisiunii, pot anima și categorii de persoane care încă nu au înțeles nimic din dinamica acestei societăți care încă se mai caută. Și care, dintr-o simplă lectură sau audiție, își pot schimba structura, percepția, pentru binele acestei țări. Și nu numai!

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor