Alți politicieni de rang înalt implicați în investigația privind achizițiile de vaccinuri din perioada pandemiei

dosar_covid
Theo Tănăsescu

Documentul din anchetă, obținut de jurnaliști, dezvăluie implicarea atât a lui Andrei Baciu, actualul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cât și modul de funcționare a întregului mecanism din spatele achiziției, care vizează obținerea suficientelor doze de ser pentru a vaccina întreaga populație a Spaniei cu două doze.

Procurorii evidențiază în referat că și Andrei Baciu, care îndeplinea funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății la acea vreme, a comis aceleași fapte ca Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Cu toate acestea, nu s-a solicitat ridicarea imunității pentru el, deoarece nu beneficiază de imunitate.

De asemenea, procurorii menționează în referat numele lui Nelu Tătaru, care îndeplinea funcția de ministru al Sănătății în guvernul Ludovic Orban, sugerând că acesta ar fi achiziționat vaccinuri în cantități mai mari decât necesare.

Cu toate acestea, în privința lui Tătaru, procurorii nu au evidențiat implicarea în vreo faptă penală, precizând că “la acel moment exista un anumit grad de incertitudine cu privire la posibilitatea ca toate vaccinurile din portofoliu să fie autorizate”.

„Chiar dacă a existat un anumit grad de incertitudine cu privire la posibilitatea ca toate vaccinurile pentru care urma să se încheie Acorduri de cumpărare în avans să fie autorizate, motiv pentru care există și o explicație logică pentru contractarea celor 33.328.096 doze vaccin de către Tătaru Nelu și 4.260.270 de către Voiculescu Vlad Vasile în decembrie 2020, totuși după data de 29 ianuarie 2021 se cunoștea foarte clar că România avea contractate 29.067.828 doze vaccin autorizate cu regim de administrare de 2 doze/persoană, iar din 11 martie 2021 mai avea acces la încă 8.520.538 doze vaccin autorizate Janssen, cu regim de administrare de o doză/persoană, deci la un total de 37.588.366 doze vaccin autorizate”, potrivit referatului procurorilor.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor