Sursă foto: Inquam Photos

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă la ora 7:00 / MAI anunţă ce tipuri de propagandă electorală sunt interzise până la finalul votării!

Odată cu încheierea campaniei electorale sâmbătă, la ora 7:00, Ministerul Afacerilor Interne a transmis o listă clară a acţiunilor considerate propagandă electorală, care sunt interzise până la închiderea urnelor.

Printre acestea se numără îndemnurile adresate alegătorilor de a vota sau de a nu vota un anumit candidat, precum şi trimiterea de mesaje text, audio sau video care au ca scop influenţarea opţiunilor de vot.

Autoritățile reamintesc că nerespectarea acestor interdicţii poate atrage sancţiuni, inclusiv amenzi sau alte măsuri prevăzute de lege.

Acțiunile de propagandă electorală sunt interzise începând de sâmbătă, ora 7:00, odată cu încheierea campaniilor electorale pentru alegerile prezidențiale și locale parțiale din România.

Potrivit deciziei Biroului Electoral Central, sunt considerate forme de continuare a propagandei electorale activități precum: afișarea, promovarea, distribuirea sau publicarea materialelor publicitare legate de alegeri; difuzarea de mesaje electorale audio-vizuale sau mixte pe ecrane digitale din spații publice sau private, precum și pe vehicule.

De asemenea, este interzisă îndrumarea alegătorilor să voteze sau să nu voteze pentru anumiți candidați și trimiterea de mesaje text sau audio-video menite să influențeze opțiunea de vot.

„Păstrarea conținutului cu caracter electoral, publicat în perioada campaniei pe pagini web sau rețele sociale, nu este considerată propagandă electorală dacă nu este promovat activ după încheierea campaniei. Excepție face redistribuirea acestor materiale după termenul limită”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată, este interzisă orice formă de propagandă electorală în cadrul evenimentelor și acțiunilor desfășurate după încheierea campaniei.