Potrivit informațiilor furnizate marți de către reprezentanții Colegiului Medicilor din România (CMR), aproape 10% dintre medicii din țară au fost victime ale agresiunilor fizice în legătură cu actul medical pe care l-au efectuat.

Recent, CMR a desfășurat un studiu privind sindromul de „burnout” în rândul medicilor și riscul de malpraxis. Conform rezultatelor acestui studiu, aproximativ 10% din cei peste 8.000 de medici care au răspuns la sondaj au fost supuși unor agresiuni fizice în timp ce efectuau actul medical.

Reprezentanții CMR au subliniat că potrivit studiului, categoria de vârstă cea mai vulnerabilă la riscul de agresiune este cea a medicilor sub 35 de ani, cu o rată de 13%.

Specialitățile medicale cu cele mai ridicate procente de agresiuni includ psihiatria (21%), anestezia și terapia intensivă (20%), pediatria internă (12%), precum și chirurgia generală, obstetrica-ginecologie și reabilitarea (11%).

În plus, CMR a transmis un comunicat de presă în care și-a exprimat solidaritatea și sprijinul pentru cadrele medicale care își desfășoară activitatea în condiții dificile și se confruntă cu amenințări și agresiuni din partea populației. Aceasta face referire la cazurile recente de agresiuni fizice și verbale înregistrate în Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.

CMR, în colaborare cu Colegiul Medicilor din Botoșani, a apelat la responsabilitate din partea populației și a solicitat ca aceasta să se implice în prevenirea astfel de incidente, în contextul cazului tragic al Alexandrei Ivanov, o tânără de 25 de ani care a decedat în Maternitatea din Botoșani și care a fost raportat că ar fi fost ignorată timp de mai multe ore de cadrele medicale responsabile de îngrijirea sa.

„Înţelegem îngrijorarea şi durerea provocate de un incident sau pierdere în rândul pacienţilor. Cu toate acestea, este esenţial să menţinem respectul şi înţelegerea pentru munca medicilor şi a personalului medical, care depun constant eforturi pentru a oferi îngrijire de calitate, deseori în condiţii de stres şi resurse limitate.

Pe lângă situaţiile extreme, care pun medicii în pericol de a fi agresaţi verbal şi fizic, medicina defensivă a devenit o realitate în sistemul medical din ţara noastră, ceea ce înseamnă că o parte dintre medici profesează mai degrabă cu intenţia de a se proteja de eventuale acuzaţii decât pentru nevoia reală a pacientului. Aceasta nu numai că poate genera costuri suplimentare pentru sistemul de sănătate, dar poate şi să afecteze calitatea îngrijirii medicale oferite”, se arată în comunicatul semnat de preşedintele CMR, Daniel Coriu, şi de preşedintele Colegiului Medicilor din Botoşani, Constantin Didi Moşneguţu.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *