Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane a emis joi un avertisment important, subliniind că, în cele mai multe cazuri, victimele traficului de persoane își dau seama de pericolul în care se află doar atunci când sunt sechestrate sau forțate să efectueze activități împotriva voinței lor. Conform specialiștilor, mentalitatea de tipul „nu mi se poate întâmpla tocmai mie” poate avea consecințe extrem de dureroase, relatează News.ro.
Reprezentanții Agenției explică faptul că multe victime sunt înșelate inițial cu promisiuni false, iar ulterior primesc doar o mică parte din ceea ce li s-a promis ca plată, dacă primesc ceva.
Pentru a ieși din astfel de situații, Agenția oferă câteva recomandări esențiale:
- Rețineți orice informație despre locația în care vă aflați, cum ar fi adresa, numărul de telefon și numele persoanelor din jur.
- Informați orice persoană cu care veniți în contact că sunteți victimă a traficului de persoane.
- Trimiteți un mesaj de ajutor către o rudă sau un prieten din țară, prin telefon, e-mail sau SMS.
- Încercați să evadați și să contactați instituțiile sau persoanele care vă pot oferi sprijin.
- Dacă sunteți în România, apelați gratuit linia telefonică 0.800.800.678 pentru ajutor.
Traficul de persoane implică recrutarea, transportul, adăpostirea sau reținerea forțată a indivizilor cu scopul de a-i exploata pentru profit. Anual, în Uniunea Europeană sunt raportate peste 7.000 de victime ale traficului de persoane, însă autoritățile estimează că numărul real este mult mai mare, deoarece multe victime rămân nedeclarate.
Tipurile de trafic includ exploatarea sexuală, munca forțată, activități ilicite forțate și donarea de organe. Deși femeile și fetele sunt cele mai frecvente victime, numărul bărbaților afectați este în creștere, în special în cazurile de muncă forțată.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews