România se confruntă în prezent cu o lipsă de bancă națională de sânge, plasmă umană și celule stem, iar situația a dus chiar la o procedură de infringement europeană în domeniul utilizării terapeutice a țesuturilor și celulelor umane.
De asemenea, un proiect inițiat în 2016, care viza construcția și echiparea a patru bănci de țesuturi și celule umane în București, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, nu a fost finalizat cu succes. În acest context, Ministerul Sănătății anunță acum un nou proiect, care implică construirea unui nou sediu pentru Agenția Națională de Transplant, ce va include și o bancă națională de multițesut și celule. Aceasta va fi amplasată pe un teren situat în cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Finanțarea noului proiect se va realiza din fonduri europene, în cadrul Programului Sănătate 2023-2027. Ministerul Sănătății consideră că construirea și dotarea unei bănci naționale de multițesut și celule în România sunt de o importanță vitală pentru sistemul de sănătate, având capacitatea de a face diferența în situații critice, precum cele provocate de tragediile de tipul incendiului de la Colectiv sau explozia de la Crevedia.
Institutul Clinic Fundeni este ales pentru amplasarea acestui nou sediu, deoarece este recunoscut ca un centru de excelență în domeniul medical și aici au avut loc primele proceduri de transplant de ficat și rinichi din România. La momentul actual, institutul desfășoară două programe de transplant de organe solide, respectiv renal și hepatic, și un program de transplant de celule, în special transplantul medular de celule stem hematopoietice.
De asemenea, în cadrul institutului funcționează o bancă de celule, dar aceasta are echipamente vechi și uzate. Prin urmare, noul proiect vizează construirea unei infrastructuri moderne care să găzduiască atât Agenția Națională de Transplant, cât și Banca Națională de Multițesut și Celule. Această inițiativă se inspiră din practica altor state membre, cum ar fi Spania, Italia și Franța, care au organizat sediul organismului de coordonare a transplanturilor în aceeași clădire cu banca de țesuturi și celule.
Pe lângă construcția noului sediu al Agenției Naționale de Transplant, instituția va lucra împreună cu Ministerul Sănătății pentru dezvoltarea unor instrumente de lucru și formarea sau actualizarea competențelor practicienilor implicați în acest domeniu vital pentru sănătatea publică.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.