Sursa: esentialdent.ro

Lavanda sau levănţica (Lavandula angustifolia) este o plantă din familia Lamiaceae despre care se cunoaște că a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri. Cu peste 2500 de ani în urma, egiptenii, fenicienii și popoarele arabe foloseau lavanda și extrase de lavandă pentru prepararea de parfumuri și produse cosmetice sau chiar în procesul de mumificare.

Grecii și romanii adăugau flori de lavanda apei de baie pentru a o parfuma și pentru a-și purifica trupul și spiritul. Probabil că primii cultivatori ai lavandei au fost popoarele arabe, prin intermediul cărora planta a ajuns în Grecia pentru a se răspândi, treptat, în toata Europa și, odată cu trecerea timpului, în toata lumea.

  • Speciile de lavandă se cultivă în funcție de utilizarea lor finală, astfel nu aceleași specii se cultivă pentru utilizări terapeutice și pentru industria cosmetica sau a detergenților.

Utilizarea lavandei

  • ulei:  puteți folosi uleiul esențial de levănțica pentru a va reîntineri și relaxa trupul și mintea parfumând aerul din încăpere
  • în stomatologie: se pot utiliza picăturile de ulei de lavandă pe leziune a mucoasei bucale (aftă, herpes) pentru reducerea durerii, inflamației și grăbirea cicatrizării. Calmează și liniștește spiritul.
  • Sistemul circulator: excelent pentru a reduce presiunea sanguină, palpitațiile și toate celelalte boli cardiace provocate de stres.
  • Sistemul digestiv: Bun remediu pentru toate bolile digestive, în special cele ale copiilor, cum ar fi colicile și diareea
  • Sistemul nervos: Combate depresia, un remediu excelent pentru migrene, dureri de cap și insomnie
  • Piele: Recomandat pentru îngrijirea tuturor tipurilor de piele, datorită puterii de reîntinerire și proprietăților sale antiseptice, antifun-gice, calmante, curative și echilibrante.

Lavanda pentru stimularea cresterii parului

In ultimii ani, cercetatorii au descoperit ca uleiul esential de lavanda poate stimula cresterea parului. Conform unui studiu realizat in 2016 pe soareci, s-a constatat ca uleiul de lavanda a stimulat cresterea firelor de par. In plus, firele de par au devenit mai groase si au crescut mai repede decat in mod normal.

Arsuri solare

Daca ai suferit arsuri solare, iti poti ameliora disconfortul folosind un spray cu ulei de lavanda. Combina un sfert de cana de suc de aloe vera, 2 linguri de apa distilata, 10-12 picaturi de ulei de lavanda si ulei de jojoba si pune amestecul intr-o sticla de tip spray. Agita sticla si pulverizeaza solutia pe arsurile solare. Foloseste spray-ul de 2-3 ori pe zi pana cand se vindeca leziunile.

Sursa: esentialdent.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *