logo
RNTV Live

Adrian Dobre: “Veți auzi, nu foarte târziu, despre fapte cu iz îndoielnic vizavi de cheltuirea banilor bugetați!”

20160822_103705-Large
Cristian Anghelescu

Interviu cu Adrian Dobre, primarul municipiului Ploiești

La câteva ore după ce RepublikaNews scria despre edilul Ploieștiului și mai noul său obicei de a nu răspunde apelurilor telefonice, iată că acuzația adusă acestuia a trecut la rubrica “și altele”, domnia-sa apelându-mă și purtând un dialog de 20 de minute regrupat, ulterior, sub forma unui interviu. Pe care mă grăbesc să-l vi-l propun spre lecturare!

Redactor: Cum putem să pierdem aceste echipe de handbal și baschet ale CSM-ului? Este pur și simplu ireal!

Adrian Dobre: Aveți dreptate, este ireal, nimeni nu mai vrea să se implice, nimeni nu vrea să mai facă nimic în acest sens!

R: Dar de ce să se întâmple asta? Îmi scapă mie ceva?

A.D.: Momentul este critic, pur și simplu modul în care se cheltuiesc banii la CSM ridică mari semne de întrebare! Numai aruncând un ochi peste execuția bugetară, din 10.350.000 lei alocați s-au cheltuit deja 8.900.000! Așadar, nu au mai rămas decât 1.450.000 până la sfârșitul anului! Bani în care intră și Hipodromul, și bazele sportive, și banii angajaților! Încerc să mă instruiesc, să învăț aceste mecanisme deloc ușoare și care ar trebui să se aplice peste tot la fel, în toată țara. Nu este așa, mai peste tot au intervenit controale și veți vedea că nu se va sfârși bine! Tăvălugul început la Buzău și Baia Mare, vorbind strict la nivel de sport, de handbal, se va extinde cu repeziciune! Studiam tematica unei conferințe făcută de cei de la MTS, la care au participat reprezentanți ai mai multor ministere, iar directorii organizatorilor au explicat că până la data respectivă nu fuseseră respectate procedurile legale în cazul plății sportivilor, în special către cei aparținând de cluburile de drept public, așa cum sunt cei de la CSM. Personal, la acest moment încerc să găsesc o variantă pentru copiii și juniorii clubului.

R: Care este soluția, domnule Primar?

A.D.: Soluția este numai una, în opinia mea, dar este tardiv pentru acest moment, ea trebuind a fi pusă în vigoare cu mult înainte, dacă se și dorea asta: funcționarea pe o entitate sportivă de drept privat care să fi participat la un proiect pe Legea 350 și care să capete finanțare din partea Primăriei. Era o variantă foarte bună, perfect aplicabilă la alte cluburi. În fapt, dacă este să ne gândim și la entitatea sportivă care a continuat tradiția baschetului de la CSU Ploiești, aceasta a aplicat cele mai sus descrise prin intermediul CSM-ului! Deci s-a putut!

R: Adică vreți să spuneți că toate cluburile din România funcționează așa?

A.D.: Vreau să vă spun ceva: anul trecut, odată cu auditul făcut la CSM, s-au descoperit câteva lucruri. Mai precis că o serie de cheltuieli nu erau prinse în capitole și articole așa cum trebuia, că execuția bugetară și cheltuielile nu reflectă realitatea, că nu existau programe minimale nici fundamentări corecte pentru fiecare secție în parte, etc. Adică așa cum exemplifica rezultatul auditului! Nu s-a aplicat nimic din concluziile reviziei contabile! În luna iulie, când am avut informații despre situația de acolo, am cerut un alt audit, special pentru a constata dacă s-au aplicat prevederile vechii revizii. Unele erau aplicate dar cele fundamentale, nu, în sensul în care construcția bugetară pe anul în curs s-a făcut la fel ca în 2015! Trebuie să se cunoască, o parte din problemele sesizate și exemplificate acolo au deja un alt caracter, de contravenție! Iar vina, este clar, o au și cei din conducerea CSM-ului dar și directorul economic al Primăriei! La sfârșitul acestei luni mă pregătesc să vin în ședința Consiliului Local cu un raport în care să prezint tot ce am descoperit dar și să propunem măsurile prin care să poată fi salvată partea legată de antrenorii copiilor și juniorilor! De altfel, vineri aștept un răspuns ferm legat de o procedură care pare a fi corectă dar care, din păcate, nu se poate aplica decât antrenorilor, nu și sportivilor! Iar pentru sportul de performanță… doar ce am mai spus, funcționarea pe o entitate sportivă de drept privat care să fi participat la un proiect pe Legea 350 și care să capete finanțare din partea Primăriei! Nici măcar cei din Minister nu pot explica care ar putea fi o altă variantă, și aplicabilă imediat dar și corectă!

R: Adică, mai pe șleau, să o luăm de la zero în contextul în care am renunțat la ce aveam, asta susțineți?

A.D.: Domnule Anghelescu, de trei luni de zile încercăm să rezolvăm problemele acestui club în contextul în care de nicăieri nu am reușit să obținem o variană legală și perfect aplicabilă! Nimeni nu a găsit soluția corectă! O să spuneți că mai sunt cluburi care merg pe alte variante și o duc bine dar vă rog să mă credeți că acolo nu sunt deloc lucrurile foarte în regulă! Vreau să se cunoască acest lucru iar faptul că dacă în luna martie se alegea normalitatea și se venea în ședință de Consiliu Local cu un proiect în care se propunea o altă modalitate de plată a sportivilor, după consultări, se vorbea acum cu totul altceva decât despre ceea ce se întâmplă acum! Și se putea intra pe o variantă pe care o puteai onora la plată! Așa, lucrurile s-au tărăgănat, a trecut o lună, a mai trecut una, a început campionatul și… s-a terminat! Iar despre anomaliile existente, tu, clubule, în situație de criză te apuci să închei contracte cu jucători noi? Tu, clubule, care nu ai rectificare bugetară aprobată? Tu, clubule, care nu ai salariile plătite oamenilor din subordine? Și, după toate astea, mai faci și demersuri pentru a înscrie echipa în cupele europene! Să mă ferească Dumnezeu, nu pot comenta o decizie care ar fi trebuit să aducă orașul în prim planul sportului european, dar momentul ales a fost unul complet de neînțeles!

R: Ați vorbit despre rezultatul auditului din acest an, raportat la cel din 2015. V-ați declarat nemulțumit inclusiv de departamentul economic al Primăriei, de vestita doamnă Crăciunoiu. Ați acționat în vreun fel sau, și mai bine spus, veți proceda în consecință?

A.D.: Așa cum am spus mai devreme, în ședința de la finalul lunii voi prezenta un material cuprinzând toate cele descoperite în ultima perioadă. Nu va fi neglijată nici doamna în cauză, plenul urmând să valideze variantele legale privind sincopele pe care domnia sa le-a avut în ultima vreme, urmând să se ia niște măsuri ferme întrucât nu se poate merge așa la infinit!

R: Totul se vede așa, ca printr-un abur dens…

A.D.: Da, aveți dreptate, dar, în opinie personală, nici oficialii CSM-ului și nici cei ai Primăriei nu poartă vina cea mai mare. Greșeala vine de la cei care conduc sportul românesc, cei din MTS, care știu – și nu numai la Ploiești! – despre această situație și ar fi trebuit să clarifice din timp speța în suspensie! Pentru că toate lucrurile de acest gen au mers și mai merg până la un punct! Dincolo de el, nu se mai poate înainta! Și vreau să repet: veți auzi, nu foarte târziu, despre fapte cu iz îndoielnic vizavi de cheltuirea banilor bugetați! Care se alocau pentru ceva și, ulterior, se regăseau la altceva!

R: Tipic românesc?

A.D.: Da, din păcate…

 

 

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor