logo
RNTV Live

Aderarea Ucrainei la NATO. Franța și Germania sunt în contradicție. Ce scenarii iau în calcul Aliații

catherine-colonna
Dumitrache Catalina

Aderarea Ucrainei la NATO este susținută de către Franța, dar Germania îndeamnă la mai multă prudenţă în ceea ce priveşte discutarea aderării, ținând cont de războiul actual al Rusiei.

 Franţa își exprimă dorința „ca noi să proiectăm în mod clar o cale, cu etape şi progrese, astfel încât Ucraina să poată, atunci când va veni momentul, să ni se alăture în condiţii bune de securitate”, declară ministrul francez de externe, Catherine Colonna, într-un interviu acordat în marja unei reuniuni a omologilor din NATO care se desfăşoară la Oslo.

„Vor exista date sau un calendar, nu sunt sigură, pentru că sunt încă multe puncte de discutat”, adaugă şefa diplomaţiei franceze.

Aderarea Ucrainei la NATO este considerată a nu fi „ceva care să se întâmple astăzi”, „trebuie să facem mai mult decât în 2008”, susține Colonna, referindu-se la acordul încheiat la summitul NATO de la Bucureşti.

Ucraina va adera în cele din urmă la NATO, dar nu i se dă un orizont de timp sau o cale concretă de urmat. 

Pe de altă parte, Annalena Baerbock, ministra de externe din Germania, a declarat reporterilor că „este clar că nu putem vorbi despre o nouă aderare în mijlocul unui război”

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord este divizată în ceea ce priveşte modul de a aprofunda legăturile cu Kievul, fără a aduce imediat Ucraina în rândul membrilor. Garanţiile de securitate oferite de Articolul 5 al Tratatului NATO ar putea atrage aliaţii în războiul cu Rusia. 

Miniştrii de externe din ţările membre discută chestiunea aderării Ucrainei la NATO și o abordează la o reuniune de două zile care are loc la Oslo şi care a început miercuri.

Ei trebuie să se pună de acord înainte de summitul NATO din iulie, când liderii vor semna un pachet mai amplu de sprijin pe termen lung pentru Ucraina. 

Sursă: Digi24

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor