Activitatea Curții de Apel Ploiești, suspendată! Se vor soluționa doar urgențele

Ieri, în cadrul Curții de Apel Ploiești  a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor, având pe ordinea de zi adoptarea unei forme de protest faţă de iminenta adoptare a proiectului de act normativ privind modificarea pensiei de serviciu a magistraţilor în care se menţin inechităţile şi discrepanţele referitoare la cuantumul pensiei de serviciu şi vârsta standard de pensionare a magistraţilor, fără adoptarea unui sistem real de etapizare a acesteia, fără luarea în considerare a propunerilor venite din partea sistemului judiciar.

În urma dezbaterilor,  Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Ploieşti a reţinut următoarele:                   

 În  ceea ce priveşte demersul legislativ referitor la modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, aflat în prezent pe rolul Camerei Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Ploieşti consideră că nu se respectă standardele constituţionale vizând principiul fundamental al independenţei justiţiei şi a cerinţelor fireşti de predictibilitate a legii, ceea ce conduce la destabilizarea sistemului judiciar în ansamblul său şi afectarea gravă a dreptului cetăţeanului de acces la justiţie.

 Independenţa justiţiei trebuie să reprezinte dezideratul întregii societăţi, iar nu doar al magistraţilor, pentru că acest element fundamental al oricărui stat de drept este esenţial în garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

 În acelaşi timp, statutul magistratului impune acordarea unei remuneraţii adecvate şi a pensiei de serviciu, tocmai ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. (3) din Constituţia României.

 În considerarea importanţei rolului magistraţilor în apărarea statului de drept, aceste aspecte au fost consacrate în mod constant, atât în documentele internaţionale de referinţă cât şi în legislaţia internă.

Pensia de serviciu a fost instituită pentru a încuraja stabilitatea în serviciu şi formarea unei cariere în magistratură, în acest scop fiind reglementate o pensie cât mai apropiată de indemnizaţia avută în timpul activităţii, cât şi condiţii specifice de pensionare.

Prin prisma acestor considerente, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Ploieşti reiterează necesitatea ca demersul legislativ care vizează modificarea drepturilor de pensie ale judecătorilor şi procurorilor să fie în concordanţă cu aceste principii consacrate de instanţa de contencios  constituţional.

Totodată, în adoptarea reglementărilor în acest domeniu trebuie evitată instituirea oricărei discriminări viitoare între beneficiarii pensiei de serviciu, doar în acest fel adoptarea legii putând contribui la asigurarea stabilităţii în magistratură, în caz contrar, proiectul de lege va determina creşterea considerabilă a numărului judecătorilor şi procurorilor care vor solicita eliberarea din funcţie prin pensionare, până la momentul intrării în vigoare a noii legi.

Este evidentă situaţia dificilă cu care s-ar confrunta instanţele şi parchetele în ipoteza pensionării imediate a unui număr mare de magistraţi. O astfel de perspectivă ar conduce la un veritabil blocaj în activitatea judiciară, cu consecinţe care vor greva pentru mulţi ani instanţele judecătoreşti şi parchetele de pe lângă acestea şi, astfel, vor afecta grav dreptul cetăţeanului la un proces echitabil, inclusiv în componenta referitoare la accesul la instanţă, actul de justiţie devenind iluzoriu.

De asemenea, modificările legilor justiţiei recent adoptate (în decembrie 2022) au reprezentat un jalon PNRR îndeplinit, PNRR statuând, în mod expres, neincluderea pensiilor judecătorilor în categoria care urmează să fie modificată.

Totodată, judecătorii întruniţi în Adunarea Generală au decis să sesizeze Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Avocatul Poporului, Preşedintele României, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Preşedintele Senatului, pentru a sprijini întregul corp al magistraţilor, prin formularea obiecţiilor de neconstituționalitate la Curtea Constituţională a României.

De asemenea, s-a hotărât mandatarea preşedintelui Curţii de Apel Ploieşti în adoptarea unei rezoluţii de către preşedinţii curţilor de apel, în cadrul întâlnirii ce se va desfăşura la Iași, în data de 30.06.2023, în raport de stadiul procesului legislativ de la acel moment.

În acest context, prin Hotărârea nr.4 din data de 20 iunie 2023, Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Curții de Apel Ploiești a stabilit intrarea, începând cu data de 21 iunie 2023, în forma de protest constând în amânarea cauzelor, inclusiv amânarea procedurii verificării şi regularizării cererilor, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent, respectiv:

 A. La nivelul Secţiei I civile a Curţii de Apel Ploieşti, vor fi soluţionate, următoarele categorii de cauze:

– ordonanţă preşedinţială în raporturi de familie;

– plasamentul în regim de urgenţă;

B.  La Secţia a II – a civilă a Curţii de Apel Ploieşti, vor fi soluţionate, următoarele categorii de cauze:         

INSOLVENŢĂ:

 – suspendare – art.143 NCPC/art.40 alin.2 CPC – 6577

–  suspendare executare art.484, 507, 512, 700, 718 NCPC / art.300, 3191, 325 CPC-6578

– suspendare executare – 6980

LITIGII CU PROFESIONIŞTI:

-suspendare art.143 NCPC/art.40 alin.2 – 4755

-suspendare executare art.484,507,512, 700, 718 NCPC / art.300, 3191, 325 CPC – 4756 –                        

 -suspendare executare hotărâre arbitrală – 4760

-suspendare executare silită – 4770

-suspendare provizorie a executării – 4800

C. La Secţia de Contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Ploieşti, vor fi soluţionate, următoarele categorii de cauze:

– ordonanţă preşedinţială – 5250

Regula aprobată, cu unanimitate de judecători Adunării Generale a judecătorilor pentru această secţie ca toate dosarele amânate din şedinţele de judecată planificate în luna iulie 2023, să fie amânate pe termenele de judecată planificate în luna spetembrie 2023.

 D. La Sectia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie vor fi soluţionate, următoarele categorii de cauze:

– cereri de competenţa judecătorilor de drepturi şi libertăţi;

– dosare cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive în cauză;

– măsuri preventive, măsuri asiguratorii şi măsuri de siguranţă, contestaţii la executare care privesc aceste măsuri;

– cauze în care răspunderea penală este susceptibilă de a fi prescrisă în termen scurt; – incidente procedural privind cauzele de mai sus;

 -cererile şi sesizările privind cooperarea judiciară în materie penală (Legea nr. 302/2004, republicată);

 -orice alte cauze apreciate de completul de judecată ca fiind urgenţe.

De asemenea, s-a stabilit transmiterea către preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor şi Avocatul Poporului, a unei solicitări  argumentate de sesizare a Curţii Constituţionale  pentru realizarea controlului de constituţionalitate, în situaţia în care proiectul de lege privind modificarea pensiilor de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor  va fi adoptat (inclusiv amendamentele lansate în spaţul public în data de 29 mai 2023).

În funcţie de evoluţia evenimentelor, respectiv în funcţie de soluţia legislativă, în situaţia în care aceasta se va adopta, se va convoca o nouă adunare generală pentru a se decide continuarea protestului sau încetarea acestuia.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

comunicat de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *