logo
RNTV Live

Acordul pe cerealele ucrainene este aruncat în aer de către alegerile din Turcia

cereale
Dumitrache Catalina

Blocajul a fost cauzat și de alegerile din Turcia, pentru care s-a decis organizarea unui al doilea tur de scrutin. Nu există perspective ,,încurajatoare” pentru extinderea iniţiativei de export a cerealelor pe Marea Neagră în acest moment, a declarat o sursă familiară cu negocierile agenţiei ruse de presă RIA.

Martin Griffiths, coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare a spus luni că eforturile vor continua în zilele următoare pentru a prelungi un acord ce permite exportul în siguranţă pe Marea Neagră al cerealelor ucrainene.

Este un pact din care Rusia a ameninţat că va ieşi la 18 mai din cauza obstacolelor la exporturile sale de cereale şi îngrăşăminte.

Discuţiile ,,la nivel tehnic” vor continua, a declarat sursa neidentificată pentru RIA, dar când a fost întrebată despre perspectivele pentru extinderea acordului cerealelor, sursa a spus că “în acest moment nu există o perspectivă încurajatoare”.

,,Îmi este greu să spun ce se va întâmpla mâine. Poate se vor face progrese, dar dacă vorbim despre astăzi, nu sunt ,,perspective”, a declarat această sursă citată de RIA.

,,Dar toţi vrem şi suntem hotărâţi să ne asigurăm că activitatea mecanismului nu se opreşte“.

Acordul pentru exportul cerealelor pe Marea Neagră a fost intermediat de către Națiunile Unite și Turcia în iulie anul trecut pentru a ajuta la abordarea unei crize alimentare globale agravate de invazia rusă a Ucrainei, unul dintre principalii exportatori de cereale din lume.

ONU au convenit, în același timp, să ajute Moscova să-şi faciliteze propriile livrări agricole.

Cu toate că exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu sunt supuse sancţiunilor occidentale impuse după invadarea Ucrainei în februarie 2022, Moscova afirmă că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările au ridicat o barieră pentru livrări.

Sursă: Știripesurse

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor