Instanţa din Prahova a decis că şefii rafinăriei Petrotel Lukoil Ploieşti trebuie achitaţi în dosarul cu prejudiciu de 1,7 miliarde de euro. Este cea de-a doua achitare dispusă de magistraţi în acest dosar. Dosarul s-a rejudecat pe fond, anunţă ziarul incomod.ro.
Directorii companiei au fost deferiţi justiţiei în anul 2015 de Parchetul Curții de Apel Ploiești sub acuzaţiile de folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii, iar S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. PLOIEŞTI, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor. Prejudiciul calculat de anchetatori a fost unul record pentru România, 1,7 miliarde de euro.
Trei ani mai târziu, judecătorii ploieșteni au decretat achitări pe bandă rulantă în acest dosar. Parchetul a făcut apel la instanța superioară, Curtea de Apel Ploiești, care a decis retrimiterea cauzei la instanța de fond pentru rejudecare. Dăpă exact un an de la reluarea judecății cauzei pe fond, Tribunalul Prahova a decis, miercuri 9 decembrie 2020, din nou achitarea tuturor inculpaților, potrivit sursei citate.
Soluția pe scurt:
”Tribunalul Prahova dispune achitarea inculpaţilor:
1.Bogdanov Andrey Iurevici, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii și spălare a banilor
2.Raţă Andrei, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii, şi spălare a banilor
3.Duţu Dorel, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii şi complicitate la spălare a banilor,
4.Vointsev Alexey, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii,
5.Kuzina Olga, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii şi complicitate la spălare a banilor
6.Dănulescu Dan, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii şi complicitate la spălare a banilor
7.S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. PLOIEŞTI, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor
8.LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM OLANDA, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii şi complicitate la spălare a banilor”, conform portalului instanțelor de judecată.
ribunalul Prahova a deciz și revocarea măsurilor asigurătorii după cum urmează:
- Sechestrului asigurător asupra bunurilor aparţinând LUKOIL EUROPE HOLDINGS RESPECTIV asupra unui număr de 176.840.629 acţiuni la o valoare de 2,5 lei/acţiune, în valoare totală de 442.101.572,5 lei.
- Sechestrului asigurător asupra primelor de emisiune deţinute de inc. LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda, acţionar majoritar în cadrul SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, în valoare totală de 1.880.931.388 lei.
- Sechestrului asigurător asupra următoarelor conturi, precum şi a sumelor ce se vor vira ulterior, până la concurenţa sumei 642.285.263,48 euro
- Sechestrului asigurător asupra conturilor x, respectiv y, deţinute de terţul acţionar majoritar al inc. SC PETROTEL LUKOIL SA Ploieşti, EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda până la concurenţa sumei de 542.262.283,28 euro, conform portalului instanțelor de judecată.
Decizia pe fond a Tribunalului Prahova, în faza de rejudecare, va putea fi atacată cu apel în termen de zece zile.
Care au fost acuzațiile procurorilor
În acest dosar, directorul general al Petrotel Lukoil Ploieşti, Andrey Bogdanov, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de folosire cu rea credinţă a capitalului societăţii şi spălare de bani. În acelasi dosar au fost trimişi în judecată trei directori generali adjuncţi din cadrul societăţii de la Ploieşti, respectiv Alexey Voinstev, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii, Olga Kuzina şi Dan Dănulescu, acuzaţi de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.
De asemenea au fost deferiţi justiţiei în aceeaşi caiuză, Andrei Raţă, membru al Consiliului de Administraţie al Petrotel Lukoil sub acuzaţiile de folosire cu rea credinţă a creditului societaţii şi spălare de bani, iar contabilul şef Dorel Duţu a fost deferit justitiei sub acuzaţiile de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societaţii şi complicitate la spălare de bani.
Pe lângă reprezentaţii conducerii Lukoil, au fost trimise în judecata SC Petrotel Lukoil Ploiesti, acuzata de spălare de bani şi SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzată de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.
Dosarul Lukoil a fost iniţial trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la data de 3 august 2015. Conform unui comunicat remis presei la acel moment prejudiciul calculate de către procurori în această cauză a fost unul record pentru România, în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că ”în perioada 2011-2014, inculpaţii, în calitate de administratori şi directori generali ai S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, au folosit cu rea credinţă bunurile şi creditul de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăţi comerciale în care aveau interes direct sau indirect. Astfel, susţin procurorii, au încheiat în numele şi pe seama S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti contracte de achiziţie de materie primă( ţiţei) precum şi contracte de livrare de produse finite în condiţii de preţ dezavantajoase societăţii comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preţuri de livrare situate sub costurile de producţie.
De asemenea persoanele implicate în anchetă au folosit cu rea credinţă creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda, membră a grupului LUKOIL, în care aveau un interes direct sau indirect. Astfel au ”dispus, autorizat, încuviinţat efectuarea de plăţi cu titlu de restituire de împrumut în virtutea contractelor de creditare în cadrul cărora S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti avea calitatea de împrumutat-debitor, sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu ştiinţă şi în detrimentul societăţii le-au schimbat destinaţia prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca şi condiţii de creditare cu un împrumut defavorabil ca şi condiţii de creditare destinat investiţiilor şi care nu s-au regăsit în investiţiile societăţii precum şi sume restituite cu titlu de rambursare împrumut şi provenite dintr-un aport de capital simulate”, se arată în comunicatul PCA Ploieşti.
sursa ziarulincomod.ro
FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV