logo
RNTV Live

Acces nelimitat al Statelor Unite pe teritoriul Finlandei

21ukraine-romania-sub-01-wjmf-videoSixteenByNine3000
Andrei-Vlăduț Gușter

În prezent, se discută un acord privind cooperarea bilaterală în domeniul apărării, între SUA și Finlanda. Evoluția negocierilor și modul în care acordul este argumentat în paralel cu aderarea la NATO, transmite Helsingin Sanomat.

Autoritățile negociază un acord de apărare care, dacă va fi pus în aplicare, va permite forțelor armate americane accesul neîngrădit pe teritoriul și în bazele finlandeze pentru instruire și depozitare de echipamente.

Aceste negocieri au avut loc săptămâna trecută la Katajanokka, Finlanda. Mikael Antell, șeful adjunct al Departamentului politic al Ministerului Afacerilor Externe, ce se ocupă de negocierile din partea finlandeză, afirmă că textul acordului a fost discutat o dată pentru totdeauna „într-un spirit pozitiv și orientat spre soluții între aliați”.

Acordul bilateral a fost justificat de președintele Sauli Niinistö drept o modalitate de maximizare a securității Finlandei. „În această privință, Statele Unite sunt un factor important”, a declarat Niinistö într-un interviu acordat în urmă cu o săptămână pentru Yle.

„Cel mai important lucru este că acordul permite o cooperare fără probleme cu SUA în toate situațiile de securitate și, de asemenea, în situații de urgență. Ca o chestiune de principiu, forțele americane se supun propriei legislații”, spune Mikael Antell.

Sursă: G4Media.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor