Academia Română a respins ferm orice acuzație de susținere a ideilor „nociv naționaliste”, antieuropene și anti-NATO, precum și orice asociere a instituției sau a președintelui Ioan-Aurel Pop cu idei suveraniste și filoruse. Într-un comunicat oficial, Academia a calificat drept „răuvoitoare”, „nedreaptă” și „chiar periculoasă” asemenea acuzații, reafirmându-și angajamentul ferm față de valorile prooccidentale și democratice.

Poziția Academiei Române intervine în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, dar și în urma „ascensiunii unor forțe politice antioccidentale”. În plus, se face referire la scrisoarea deschisă semnată de intelectuali care contestă primirea sociologului Ilie Bădescu ca membru corespondent al Academiei. Aceștia și-au exprimat nemulțumirea față de publicările și pozițiile acestuia, considerând că ele nu corespund standardelor Academiei.

Academia Română subliniază că atât președintele Ioan-Aurel Pop, cât și întreaga instituție au adoptat constant o poziție ferm prooccidentală. În contextul actual, marcat de agresiunea Rusiei în Ucraina, Academia reafirmă că integrarea euroatlantică a României este esențială pentru păstrarea independenței și a libertăților democratice. În acest sens, Academia se dezice categoric de orice formă de suveranism, naționalism extremist sau opțiuni filoruse.

„Nu susținem nicio manifestare conspiraționistă care ar pune în pericol libertățile democratice și siguranța statului român”, se precizează în comunicat, iar Academia face apel la maturitate și luciditate pentru apărarea valorilor democratice esențiale în aceste vremuri dificile.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews