Proprietar al Cirex SRL și al altor afaceri în domeniul imobiliar, printr-un grup de firme, inginerul câmpinean Bogdan Cord a vândut partea deținută de el din fosta rafinărie Steaua Română din Câmpina.
După o lungă perioadă de timp în care investiția sa în activele fostei Rafinării Steaua Română a fost blocată în urma deciziei Direcției Județene pentru Cultură Prahova de a declanșa procedura de clasare în lista monumentelor istorice a Rafinăriei Steaua Română, afaceristul Bogdan Cord a vândut proprietățile deținute la locul respectiv.
„În ianuarie 2021, am achiziționat 1900 mp de teren în incinta fostei rafinării, împreună cu fosta clădire de birouri mecanice. Imediat după cumpărare, au început presiunile din partea Asociației Suntem România și a altor ONG-uri, precum și a unor persoane fizice din zonă și nu numai, presiuni ce continuă și astăzi. Cu toate bunele intenții ale primăriei, care a încercat în mai multe rânduri să aplaneze conflictele artificiale, organizând întâlniri între proprietari și diversele ONG-uri și persoane fizice, presiunea și piedicile generate de acestea au continuat” – povestește astăzi Bogdan Cord, la mai bine de doi ani de la achiziția făcută, timp în care a cheltuit sume importante pentru diverse lucrări: „Noi începuserăm renovarea clădirii, consolidarea ei, eliminarea igrasiei prin injectări în toți pereții și diverse alte lucrări, operații care până acum au depășit suma de 25.000 de euro!”
La 9 decembrie 2021, Direcția Județeană pentru Cultură Prahova informează toți investitorii că a fost declanșată procedura de clasare în Lista Monumentelor Istorice a obiectivului Rafinăria Steaua Română.
„Am primit o adresă de la Direcția Județeană pentru Cultură prin care toți proprietarii, inclusiv noi, eram somați să oprim orice intervenție, de orice fel, asupra clădirilor pe care le avem în proprietate. Termenul legal de sistare până la efectuarea de studii de specialitate era de un an” – povestește Bogdan Cord.
Din cauza situației, omul de afaceri oprește lucrările până la data expirării termenului legal, mai exact până la data de 9 decembrie 2022. Între timp, mai achiziționează 3.000 mp de teren, împreună cu clădirea răcitorului, iar TDR Energy, un alt investitor important, vinde întreaga rafinărie către actualul proprietar, Ecogen Power.
Convins că problema se va rezolva, Cord este dispus să cedeze Primăriei Câmpina o parte din terenul său pentru a putea fi realizat în zonă un sens giratoriu: „Am făcut demersuri și discuții la primărie în sensul cedării gratuite a unei suprafețe de teren către primărie în vederea măririi spațiului din intersecție, teren fără de care nu se poate construi un sens giratoriu adecvat. Așa cum am mai spus, reprezentanții primăriei au fost întotdeauna foarte deschiși față de toți proprietarii care întâmpinau probleme”.
În perioada de un an de blocaj, omul de afaceri realizează și un proiect de demolare a răcitorului, obținând absolut toate avizele necesare, inclusiv cel de mediu, cu excepția celui de la Direcția pentru Cultură, care nu se putea obține decât la expirarea termenului de un an, notează Oglinda de Azi.
„Am sperat că vom putea continua proiectul nostru după trecerea anului de blocaj, an în care Direcția de Cultură ar fi trebuit și ar fi avut timpul necesar să realizeze orice studiu dorește. Proiectul nostru presupunea păstrarea și renovarea clădirii existente, demolarea răcitorului, care așa cum am mai spus în nenumărate rânduri este construit în 1965 și care sub nicio formă nu poate să fie clasificat ca fiind monument istoric și realizarea unui centru comercial”
„Ca și cum nu era suficient faptul că, vrând-nevrând, investiția bătea pasul pe loc, firmei conduse de Bogdan Cord i s-a pus și poprire pe conturi. Deși îi era blocată legal orice activitate, societatea a trebuit să plăteasca impozitul pe niște clădiri pe care nu le-a putut nici folosi, nici renova, nici demola, impozit care s-a ridicat la peste 45.000 lei.” scrie publicația citată.
„Nu am plătit acest impozit în mod intenționat și drept urmare am primit poprire pe conturi. Am luat decizia neplății astfel încât, în urma popririi, să ne putem îndrepta împotriva Direcția Județeană pentru Cultură pentru pagubele generate. Din păcate, Direcția nu a făcut nimic în acest an. Niciun studiu, nicio adresă prin care să ne solicite acces la clădirile pe care, teoretic, voiau să le salveze de «rechinii imobiliari». Nimic!” – spune profund dezamăgit Bogdan Cord.
După sărbătorile de iarnă, convins că lucrurile vor intra în normal, la termenul-limită (9 decembrie), Cord reia procesul de avizare și întocmire de documentații pentru proiectele pe care avea în plan să le desfășoare. Spre marea surprindere a acestuia, însă, prin adresa nr. 203 din 13 februarie 2023, Direcția Județeană pentru Cultură enunță negru pe alb:
„Ca urmare a Comunicării Hotărârii Civile nr. 31/ 2023 a Tribunalului Prahova, înregistrată la Direcția Județeană pentru Cultură Prahova cu nr. 241/ 03.02.2023, statutul de monument istoric al Rafinăriei Steaua Română s-a încheiat”. Cu toate acestea, continuă adresa instituției, „pierderea statutului de monument istoric nu înseamnă că Direcția Județeană pentru Cultură Prahova a renunțat la acțiunea de clasare a imobilului în Lista Monumentelor Istorice”.
Deși au avut la dispoziție un an de zile pentru studii și adoptarea de măsuri, reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură s-au limitat la a întreține o corespondență contraproductivă cu factorii implicați în acest lung proces birocratic.
„În pofida oricărei logici sau legi, în ciuda faptului că timp de un an de zile nu au făcut absolut nimic, ne-au informat că vor continua procedura de clasare. Practic, suntem în aceeași situație” – spune contrariat Bogdan Cord.
Afaceristul a decis, în final, să renunțe la proiectele sale de investiții în zona respectivă.
„Obosit și scârbit de aceste situații interminabile, precum și de atitudinea multor oameni care n-au plătit în viața lor un salariu, o dobândă la un credit de investiții sau TVA la o firmă, dar blochează investiții, am cedat psihic și am decis oprirea proiectelor pe care doream să le desfășor și vânzarea către Ecogen Power. Poate ei vor avea forța, nervii, stomacul și banii necesari pentru a se lupta mai departe cu morile de vânt. Le mulțumesc tuturor celor bine intenționați cu care am interacționat în această lungă perioadă pe subiectul fierbinte rafinărie” – își motivează acesta decizia.
Întreaga poveste i-a lăsat un gust amar și o serie de întrebări la care Bogdan Cord așteaptă un răspuns: „Aș vrea să adresez public câteva întrebări ONG-urilor, opozanților foarte vocali din oraș, istoricilor de conjunctură, comentatorilor și celor de la Direcția Județeană pentru Cultură Prahova. Cine compensează impozitele plătite degeaba pentru niște clădiri pe care nu le-am putut folosi în niciun fel? Cine plăteste drumurile, timpul și eforturile făcute de o mulțime de oameni timp de doi ani? Cine plăteste documentații întocmite și achitate de noi? Cine achită costurile cu banii blocați în achiziție?”
„O altă întrebare la care ne-am dori cu toții un răspuns este următoarea: câți ani trebuie să mai treacă până când Direcția Județeană pentru Cultură Prahova va găsi un specialist atestat de Ministerul Culturii care să întocmească studiul istorico-arhitectural prin care să fie identificate obiectivele din cadrul fostei Rafinării Steaua Română care se pretează sau nu a fi propuse pentru clasarea în Lista Monumentelor Istorice?” este încheierea articolului-eveniment publicat în Oglinda de Azi.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.