logo
RNTV Live

A murit poeta şi prozatoarea Angela Marinescu!

OIP-1
Constantin Corina

Angela Marinescu, celebră poetă și prozatoare română, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani.

Angela Marinescu, născută în 1941, este una dintre cele mai remarcabile figuri ale literaturii române, cu o viață și o carieră literară care au fost marcate de momente semnificative. În tinerețe, a luptat împotriva tuberculozei severe, o experiență care a influențat profund parcursul ei. După această perioadă dificilă, Angela s-a orientat către studii de medicină și psihologie.

Debutul său în literatură a avut loc în 1965, când a publicat poeme în revista “Tribuna” din Cluj. Prima sa carte, “Sânge albastru,” a fost publicată în 1969, marcând începutul unei cariere prolifică. Pe parcursul vieții sale, a publicat nu mai puțin de 13 volume, majoritatea fiind volume de poezie, precum “Cocoşul s-a ascuns în tăietură” (1996) și “Fugi postmoderne” (2000). A mai scris și un volum de eseuri, “Satul în care mă plimbam rasă în cap” în 1996.

Angela Marinescu a primit numeroase premii în timpul carierei sale, precum Premiul “Nichita Stănescu” în 1990, Premiul Uniunii Scriitorilor în 2000 și Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia în 2006. Cea mai recentă lucrare a sa, “Jurnal scris în a treia parte a zilei. Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă,” a fost considerată Cartea Anului în 2019.

Creativitatea Angelei Marinescu a avut o influență semnificativă în estetica poeziei contemporane. Sub semnătura Angela Marcovici, ea a contribuit la literatura română cu pasiune și curaj. Angela a fost căsătorită cu scriitorul Gavril Matei și a avut un fiu, eseistul Alexandru Matei. Moartea ei în 2023 a lăsat o gol în lumea literară, iar autori și critici literari au adus omagii aduse memoriei ei, recunoscând impactul imens pe care l-a avut în literatura română.

Scriitorul Vasile Ernu: “Angela Marinescu părea nemuritoare. Şi este… Am rămas cu o discuţie neterminată şi asta-mi pare tare rău. O mare voce şi ţinută – unică în felul ei. Să o citim”. Scriitorul Dan Lungu: “Zi de doliu în literatura română, ne-a părăsit o mare-mare poetă. Odihnă în pace, Angela Marinescu!”.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor