logo
RNTV Live

A murit Călin Hoinărescu, expert în restaurarea de monumente istorice

calin_hoinarescu_large
Dumitrescu Vlad

Călin Hoinărescu, unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi ploieşteni, expert în restaurarea de monumente istorice, s-a stins din viaţă. Tristul anunţ a fost făcut de Uniunea Arhitecţilor din România.

“Cu durere, Uniunea Arhitectilor din Romania anunta incetarea din viata a arhitectului Călin HOINĂRESCU – «Omul prin mâinile căruia au trecut sute de ani de istorie», restaurator al zeci de monumente, profesionist respectat si admirat, exponent al excelentei in arhitectura. Prin disparitia sa, breasla arhitectilor ramane mai saraca si restaurarea monumentelor nationale pierde pe unul dintre cei mai respectati si competenti specialisti ai sai”, se arată într-un mesaj publicat joi de UAR, care transmite condoleanţe familiei îndurerate.

“Prin dispariția sa, breasla arhitecților rămâne mai săracă și restaurarea monumentelor naționale pierde pe unul dintre cei mai respectați și competenți specialiști ai săi. La ceas de omagiu, merită să reamintim mesajul transmis cu tristețe în glas de arh. Călin Hoinărescu: «Dacă nu ne trezim și nu facem ceva pentru a salva atâtea și atâtea bijuterii de la ruină, nu mai merităm să ne numim popor, ci populație»”, a transmis şi Societatea Culturală ATOM Ploieşti.

Călin Hoinărescu s-a năsuct la 1944, a absolvit Institutul de arhitectură „Ion Mincu” în anul 1968, iar apoi a urmat cursurile postuniversitare la secţia Urbanism. El a iniţiat, începand cu anul 1972, acţiuni de inventariere, cartare şi cercetare a monumentelor istorice din judeţul Prahova. În aceeaşi notă, a organizat, începând cu anul 1984, acţiunea de introducere a monumentelor istorice din lista judeţului Prahova (completată cu cca. 400 de obiective şi 20 rezervaţii de arhitectură) în planurile urbanistice ale localităţilor prahovene. Totodată, începând cu anul 1985, a iniţiat şi coordonat studiul privind locuinţa şi gospodăria rurală din România, finalizată prin publicarea unui volum de relevee şi analiză arhitecturală a habitatului rural.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor