Descoperirea a avut loc în timpul taberei de explorare a Avenului de sub Vârful Grind, desfășurată în perioada 8 – 24 septembrie 2023, în masivul Piatra Craiului.

Reuniunea taberei de explorare a celui mai adânc aven din țară a adunat 46 de speologi din cluburi din România, Ungaria, Grecia, Ucraina și Germania.

Scopul principal al explorărilor din acest an a fost să depășească punctul terminus stabilit în 2019. Acest punct constă într-o galerie complet inundată, numită sifon, cu pasaje strâmte, având o lungime totală de șase metri.

Echipa a reușit să treacă de acest obstacol prin folosirea unui scafandru pentru a explora galeria inundată, instalând apoi un sistem complex pentru drenarea apei și lărgind pasajele din stâncă, care împiedicau progresul speologilor.

Aceste eforturi au permis accesul către o verticală de 19 metri, la capătul căreia o nouă zonă inundată și strâmtori blochează continuarea explorării. Măsurătorile topografice efectuate în zona nou explorată, cu ajutorul unor dispozitive laser de precizie și suprapuse pe harta avenului, au confirmat că adâncimea atinsă la noul punct terminus este de 800 de metri.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *