Administrația Națională „Apele Române” (A.N.A.R.) face un nou pas în sprijinul tranziției către o economie verde, prin adoptarea unui cadru normativ care reglementează concesionarea terenurilor aflate în administrarea sa, în scopul dezvoltării proiectelor de energie regenerabilă
Potrivit noului Ordin nr. 1649/2025, publicat recent, ANAR susține utilizarea durabilă a terenurilor de stat pe care le gestionează, oferind posibilitatea concesionării acestora pentru inițiative prietenoase cu mediul, precum instalarea panourilor fotovoltaice. Demersul este aliniat politicilor publice promovate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).
Conform Legii apelor nr. 107/1996, obiectul concesiunii îl reprezintă terenurile administrate de ANAR. Redevența stabilită pentru concesionarea acestora în scopul producerii de energie electrică din surse regenerabile este compusă dintr-o sumă fixă – 0,06 lei/mp/lună, la care se adaugă 0,1% din veniturile generate prin activitatea concesionată.
„Acest act normativ va permite și încuraja investițiile operatorilor economici privați într-un mod transparent și predictibil. Trasabilitatea procesului de concesionare va încuraja competiția și va conduce la evitarea situațiilor în care investitori fantomă concesionează luciul de apă și apoi nu fac nimic din ce s-au angajat în contract. Într-un final, vorbim de încurajarea economiei și venituri mai mari la bugetul de stat”, a declarat Sorin Lucaci, directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”.
Ordinul prevede și Instrucțiunile privind organizarea licitațiilor publice, Contractul-cadru de concesiune și metodologia de calcul a redevenței. În prezent, ANAR elaborează documentația-cadru necesară – inclusiv caietul de sarcini-tip și procedura internă aferentă activităților conexe procesului de concesiune.
Toate solicitările care respectă condițiile impuse de legislația în vigoare (OUG nr. 57/2019) vor fi analizate individual, indiferent de cine le inițiază – fie persoane juridice private, fie reprezentanți locali ai ANAR, precum Administrațiile Bazinale de Apă.