Calitatea apei din Valea Călugărească, pusă pe tapet de edilul localităţii. Într-o postare pe Facebook, primarul comunei, Ioana Neagu, a explicat în amănunt problemele cauzate de calitatea apei şi soluţiile găsite.
„În prezent, frontul de captare din satul Rachieri este compus din 5 foraje (3 foraje, la o adâncime de 80 m, realizate în anul 1982 și 2 foraje, la o adâncime de 140 m, realizate în anul 1995). În urma discuțiilor purtate cu mai multe firme de specialitate, am găsit ca soluție de moment denisiparea celor 2 puțuri de adâncime 140 m. Cele 3 foraje realizate în anul 1982 prezintă un grad ridicat de uzură nemaiputând fi denisipate.Menționăm faptul că aceste 3 puțuri nu au fost denisipate și nici nu au fost schimbate filtrele.Luni, 15 martie 2021, a fost cuplat noul grup de pompe, s-a realizat branșamentul electric la rezervorul de apă și s-a făcut legătura în oglindă cu stația de la Rachieri, motiv pentru care cei de la Jovila au executat lucrări de goliri de rețele, justificând faptul că prin trecerea pe noul grup de pompare cât și automatizarea de la rezervorul de apă, au dus la problemele cu care ne confruntăm. Reprezentanții Jovila ne-au transmis că vor monitoriza situația 24 de ore din 24 până la remedierea problemelor semnalate și vom ține legătura permanent. În ședința de luna trecută a Consiliului Local Valea Călugărească, a fost adoptată Hotărârea pentru denisiparea și decolmatarea forajelor.
Astfel, se vor executa următoarele lucrări:- extragere pompă submersibilă;
– măsurători nivel hidrostatic și pod de nisip;
– introducere țevi pompă mamuth – excentric;- extragere nisip în sistem aer
-lift;
– pompări intermitente pentru decolmatare și extragere nisip;
– pompări pentru stabilirea debitului optim prin 3 trepte de pompare;
– introducere pompă submersibilă (dacă va fi cazul se va achiziționa o pompă nouă).
Prețul unui foraj de denisipare este de aproximativ 3.391,5 Euro.
Am transmis către JOVILA Construct mai multe adrese prin care le-am adus la cunoștință situația cu care ne confruntăm și le-am solicitat, ca în cel mai scurt timp, să ia măsurile care se impun în vederea remedierii problemelor semnalate. Ultima adresă a fost transmisă astăzi.
Totodată, joi, 25 martie 2021, am avut o întâlnire cu domnul Ion Marin, directorul I.C.D.V.V. Valea Călugărească, în vederea găsirii unei soluții tehnice pentru captarea surplusului de apă pe care dânșii o au la puțul de la Liceul Agricol. Domnul director a fost de acord să dea cu titlu gratuit apă către cetățenii comunei. La acest moment ne aflăm în faza de pregătire a documentelor pentru preluarea oficială a surplusului de apă: aprobare HCL, obținere autorizații și execuție lucrări. Această soluție va fi de folos mai ales pe perioada de vară când consumul este mai mare. De asemenea, am solicitat oferte pentru stația de clorinare automatizată și pentru o stație de deferizare a apei.
Terenul pe care este situată, atât Gospodăria de apă, cât și forajele de la Rachieri, aparţine I.C.D.V.V. Ca urmare a discuțiilor purtate cu domnul director Ion Marin cât și cu reprezentanții Academiei de Științe Agricole și Silvice București, am stabilit preluarea în proprietatea primăriei, cu titlu gratuit, a terenului în suprafață de 26 ha. Astfel, vom rezolva mai multe probleme: putem investi pentru forarea unor puțuri noi, iar pe de altă parte, cetățenii care au case construite acolo vor intra în legalitate, se vor parcela terenuri pentru locuri de casă, se va amenaja un teren de sport și un loc de joacă pentru copii.”, a consuzionat pe Facebook Ioana Neagu