Avertismentul ISU Prahova în sezonul incendiilor
Prahovenii, în plin sezon când pot rămâne pe drumuri. 9 astfel de situaţii s-au petrecut deja. Este vorba mai exact de acele cazuri când încălzirea improprie a locuinţei a condus la izbucnirea de incendii violente. Multe dintre ele se finalizează nu doar cu distrugerea bunurilor ci şi cu pierderi de vieţi omenşti.
Statisticile arată că suntem în plin sezon de incendii provocate din neatenţia oamenilor.
Astfel de evenimente sunt, în general, determinate de: utilizarea unor coşuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanşe, înfundate, fisurate ori cu deficienţe de construire; racordarea necorespunzătoare a aparatelor de încălzire la coşuri, exploatarea cu defecţiuni ale sistemelor de încălzire (centrală termică, sobă, şemineu, aragaz, radiator cu petrol etc.).
În Prahova au fost înregistrate deja 9 incendii
De la începutul lunii decembrie, pompierii militari prahoveni au intervenit pentru stingerea unui număr de 9 incendii provocate, cel mai probabil, de coșurile de fum necurățate de funingine, deteriorate sau amplasate necorespunzător ori neprotejate termic față de mijloacele combustibile.
Recomandări de sezon
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Șerban Cantacuzino” al judeţului Prahova recomandă prahovenilor respectarea, cu strictețe, a măsurilor de prevenire a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon:
- Coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător;
- Încăperile trebuie aerisite frecvent.
De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon:
- Sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens;
- Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
- Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins.
Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.
Metode de prevenire a incendiilor
Aceste evenimente nedorite pot fi prevenite prin montarea detectoarelor de incendiu și a celor de gaz. Aceste dispozitive se pot monta în camere, pe holuri, în casa scării, pe tavan sau cât mai aproape de mijlocul încăperilor, dar nu se amplasează în băi sau bucătării.
Pentru funcționarea optimă, detectoarele trebuie protejate când au loc renovări în locuințe și utilizate conform instrucțiunilor producătorului, urmărindu-se periodic testarea acestora și funcționarea bateriilor.
Vezi şi https://republikanews.ro/achitati-in-dosarul-cu…/
Vezi şi https://republikanews.ro/https-www-youtube-com…/
Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro
FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV
sursa ISU Prahova