Temperatura, precipitaţiile, umiditatea aerului, dar mai ales presiunea atmosferică influenţează în mod negativ un număr foarte mare de oameni. Se crede că meteosensibilitatea, care nu este altceva decât o reacţie a organismului la schimbările meteorologice bruşte, afectează mai ales persoanele care-şi petrec cea mai mare parte a timpului în spatii închise. Ieşind rar din casă, organismul îşi pierde capacitatea de adaptare la transformările vremii şi, de aici, apar o serie întreagă de probleme care influenţează sănătatea, ducând la disconfort. Persoanele meteosensibile devin depresive, au dureri de cap, ameţesc, sunt agitate şi nervoase, nu se pot concentra, sunt complet dezinteresate de ceea ce se întâmplă în jurul lor, sunt chinuite de dureri de oase, dar şi de insomnie. Toate aceste neplăceri dispar odată ce vremea se stabilizează.

Când afară este foarte frig ori excesiv de cald, dar mai ales în perioadele de tranziţie, cum este cea prin care trecem, bolile latente de care suferă unii oameni se pot acutiza din cauza diferenţelor bruşte de temperatură şi a deviaţiilor de presiune atmosferică. Simptomele tipice sunt durerile de cap, migrenele, sufocările, ameţelile, starea de slăbiciune, irascibilitatea sau transpiraţiile excesive. Creşte tensiunea arterială, apar palpitaţii şi senzaţia de sufocare şi de greutate din piept. Specialiştii spun că schimbările atmosferice au influenţă şi asupra echilibrului psihic al meteodependenţilor. Toamna, anotimp de tranziţie, ca şi primăvara, de altfel, meteosensibilii suferă mai mult ca oricând. Studiile arată că dintre plantele medicinale, tratamentul cu sunătoare este cel mai indicat în asemenea perioade. Persoanele care suferă din cauza vremii pot apela cu încredere la sunătoare, deoarece planta are ca efect un tonus psihic pozitiv, vioiciune şi optimism.

Ideea că vremea urâtă ne strică dispoziţia nu este fundamentată ştiinţific, în sensul că nu există o relaţie de cauzalitate, însă foarte des oamenii reacţionează la schimbările de mediu. Nu suntem victime ale vremii de afară, spun cercetătorii, care au arătat în mai multe rânduri că oamenii iau decizii care le modifică dispoziţia în bine sau în rău, şi nu neapărat din cauza vremii. Cercetătorii au arătat de multă vreme că umiditatea crescută şi expunerea limitată la soare poate fi asociată cu o dispoziţie proastă.

Un studiu din octombrie 2008 realizat pe 1.200 de participanţi din Germania a arătat, de exemplu, că impactul pozitiv al vremii frumoase asupra dispoziţiei a fost minim. În plus, în zilele cu vânt puternic, răcoroase şi cu mai puţină lumină a soarelui mulţi participanţi au spus că se simt obosiţi. Un studiu efectuat în Franţa arată că atunci când temperatura zilei scădea cu 10 grade, numărul infarctelor creştea cu 13 procente. Iar când presiunea atmosferică se modifica cu 10 milibari, rata infarctului creştea cu până la 12%. În mod evident, odată cu vremea, se modifică şi tensiunea arterială a pacienţilor. Iar acest fapt demonstrează că vremea influenţează starea de sănătate.

By rnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *